Στη Σόφια πλατφόρμα περιφερειακού συντονισμού για προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ

Τη δημιουργία στη Σόφια της πρώτης ειδικής περιφερειακής ομάδας στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία, μετά την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην χώρα.

Η δημιουργία της ομάδας συμφωνήθηκε σε σειρά συναντήσεων μεταξύ του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Άσεν Βασίλεφ, και εκπροσώπων της Κομισιόν.

Η ομάδα θα εξετάσει τις ανάγκες που υπάρχουν, τις τιμές και τις ροές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την κατάσταση που αφορά τις

υποδομές, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον επόμενο χρόνο.

Στη συνέχεια, θα εστιάσει στην παροχή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου δράσης REPowerEU για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση των αποθεμάτων ενόψει του επόμενου χειμώνα και για επιτάχυνση της απεξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα.

Η ομάδα θα συντονίσει επίσης την υλοποίηση των κοινών περιφερειακών σχεδίων ετοιμότητας που καλύπτουν τις διεθνείς αγορές, την αποθήκευση και τις διασυνδέσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην Βουλγαρία και στην περιοχή της αλλά και ευρύτερα.

Η Βουλγαρία θα αναλάβει να προσεγγίσει τις γειτονικές της χώρες στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας και θα προχωρήσει στην διοργάνωση υπουργικής συνόδου στις 5 Μαΐου.

Η ειδική ομάδα θα βασίσει τις εργασίες της στα σενάρια τα οποία έχει καταρτίσει η Κομισιόν για πιθανές διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα