Στη σκιά του ναυαγίου

Νέα απώλεια προσφύγων στη Μεσόγειο, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε.
«Οι διοικητικές μας έχουν προσδιορίσει το πεδίο δράσης, σε στενή συνεργασία τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Τουρκία. Οι δραστηριότητές μας στα χωρικά ύδατα θα εκτελεστούν με τη συνεργασία και τον συντονισμό των δύο συμμάχων», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Νέο ναυάγιο σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο, που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα, που έπλεαν προς την Ελλάδα.

Το ναυάγιο συνέβη λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε., με τη συμμετοχή της Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και έχει ως αντικείμενο τις προσφυγικές ροές (βλ. σελίδα 4). Ανάμεσα στους νεκρούς, τραγικό θάνατο από πνιγμό στα νερά της Μεσογείου βρήκαν και δέκα παιδιά, όταν ανατράπηκε η λέμβος στην οποία επέβαιναν. Οι τουρκικές Αρχές φαίνεται πως κατάφεραν να διασώσουν 15 από τους ναυαγούς, αλλά μέχρι χθες βράδυ υπήρχαν και αγνοούμενοι.

Σε νευρική κρίση
Αναφερόμενος χθες στο προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε σε ομιλία του ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης, το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτικό έλλειμμα, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δεν δύναται να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς. Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας, εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι η τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές του θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Αμετακίνητοι οι Αυστριακοί
Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Αυστριακοί, οι οποίοι και βρίσκονται πίσω από το «μπλοκάρισμα» του δυτικού διαδρόμου προς την Ευρώπη. «Βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά η ίδια πρέπει να κάνει περισσότερα στο προσφυγικό, είτε πρόκειται για καταλύματα είτε για την προστασία των συνόρων, για τα οποία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Εστεράιχ». Τονίζοντας πως καθοριστικός είναι ο τερματισμός της πολιτικής της προώθησης των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, υπεραμύνθηκε των ανώτατων ορίων που έχει επιβάλει η χώρα του στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και ισχυρίστηκε πως υπάρχει μία βασική αρχή Δικαίου, πως κανείς δεν υποχρεώνεται για περισσότερες επιδόσεις από εκείνες που είναι σε θέση να αποφέρει.

Πρόσθεσε, δε, ότι η στάση της Αυστρίας σε εθνικό επίπεδο υπήρξε εγερτήριο για ολόκληρη την Ευρώπη και τώρα η ευρωπαϊκή λύση συζητείται πολύ πιο εντατικά, ενώ προειδοποίησε πως προτεραιότητα έχει να λειτουργήσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μαζί με τον επιμερισμό στην κατανομή των προσφύγων και ενόσω αυτό δεν συμβαίνει η Βιένη θα συνεχίσει τη γραμμή της, καθώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Να επιβάλει και η Γερμανία όριο
Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, πήρε τα πράγματα ένα βήμα πιο κάτω, καθώς, σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ζήτησε εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Η Γερμανία πρέπει, επίσης, να ανακοινώσει έναν αριθμό προσφύγων, τον οποίο είναι έτοιμη να δεχθεί από τη Συρία και την Τουρκία, ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφήνεια από το Βερολίνο, διότι διαφορετικά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς τη Γερμανία. Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή «τιμή αναφοράς» (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει «περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο» που της αναλογεί, αλλά ενόσω δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βέρνερ Φάιμαν αναμένει κατά πρώτο, μία καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπου, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού οι διακινητές και να γίνεται επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο, ενώ, κατά δεύτερο, πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην ελεύθερη διέλευση. Κατά τρίτο αναμένει πως, αντί της ελεύθερης διέλευσης, θα πρέπει πρόσφυγες εκτός Ε.Ε., από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, να αναλαμβάνονται απευθείας από χώρες της Ε.Ε. με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η νόμιμη είσοδος προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων πρέπει να αντικαταστήσει τη «χαοτική και ασυντόνιστη» ελεύθερη διέλευση, τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα «μεγάλο κενό ανάμεσα στον μεγάλο στόχο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει πως εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι σκέπτονται να φύγουν προς την Ευρώπη.

Καλωσόρισαν τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης στο Αιγαίο καλωσόρισαν από τις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για «μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, ενίσχυση της συνέχειας και της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της επιχείρησης της Frontex και της Συμμαχίας». «Η απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, την παρακολούθηση και την εποπτεία των παράνομων περασμάτων στο Αιγαίο αποτελεί σημαντική συμβολή στην υλοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της λαθροδιακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης μέσω του Αιγαίου, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης», αναφέρουν σε κοινή γραπτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «άλλο ένα παράδειγμα της πολιτικής συνεργασίας της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ».

Κλειδί η συνεργασία
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ πήρε άμεσα την απόφαση να στείλει πλοία στο Αιγαίο, ώστε να υποστηρίξει τις συμμαχικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία, όπως και την υπηρεσία συνοριακών ελέγχων της Ε.Ε., Frontex, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», ανακοινώνοντας ότι τα πλοία ήδη «συλλέγουν πληροφορίες και έχουν αρχίσει την παρακολούθηση του Αιγαίου». «Η δραστηριότητά τους θα επεκταθεί και πλέον θα εισέλθουν και σε χωρικά ύδατα», ανέφερε.

«Οι διοικητικές μας έχουν προσδιορίσει το πεδίο δράσης, σε στενή συνεργασία τόσο με την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία. Οι δραστηριότητές μας στα χωρικά ύδατα θα εκτελεστούν με τη συνεργασία και τον συντονισμό των δύο συμμάχων. Ο σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματά ή να σπρώχνει πίσω βάρκες, αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως και την Ε.Ε., στις προσπάθειές τους να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων, τα εγκληματικά δίκτυα που τροφοδοτούν την κρίση», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση.

«Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ συμφώνησε με τη Frontex σε σχέση με τις τεχνικές και επιχειρησιακές διευθετήσεις. Το ΝΑΤΟ και η Frontex θα ανταλλάσσουν αξιωματικούς συνδέσμους και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη Frontex, την Ελλάδα και την Τουρκία να δρουν επίσης σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τον Γ. Στόλτεμπεργκ. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Ο χρόνος έχει εξαιρετική σημασία και η συνεργασία είναι το κλειδί», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας.
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα