Στη Νέα Υόρκη τα βλέμματα-Βλέπει Γκουτέρες ο ΠτΔ

Στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον της Λευκωσίας, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί στις 17.30 το απόγευμα, ώρα Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγες ώρες αργότερα, στις 02.40 αύριο τα ξημερώματα, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο

ΓΓ αναμένεται να ζητήσει τις θέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο κατά πόσο μπορεί το πλαίσιο του να αποτελέσει βάση «στρατηγικής συμφωνίας».

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, ασφαλής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις συναντήσεις.

Κατά την συνάντηση του ΓΓ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται η Λευκωσία να καταθέσει καινούργια πρόταση σε σχέση με τη διαδικασία.

Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Την ευχή να μην χαθεί άλλος χρόνος για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί τονίζοντας ότι εδώ και 50 χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινή ευθύνη να δράσουν για το μέλλον των δύο κοινοτήτων, κυρίως για τις νέες γενιές.

H προσφώνηση στη Γενική Συνέλευση

Στο Κυπριακό και στα οφέλη, που θα προκύψουν από την επίλυσή του, επικεντρώθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα για ανοχή και απραγία.

Χωρίς καμία αναφορά στις λέξεις τουρκική εισβολή, κατοχή, πρόσφυγες, αγνοούμενοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να διασυνδέσει το Κυπριακό πρόβλημα με το διεθνές σύστημα και την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, απόλυτα ανεξάρτητο και ελεύθερο από την όποια ξένη εξάρτηση.

Η λύση, πρόσθεσε, θα επηρεάσει τα μέγιστα τη διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πάροδο του χρόνου και τη στασιμότητα της διαδικασίας μετά το Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του αποτελεί την μοναδικό τρόπο για να πάμε μπροστά, απαντώντας ευθέως στις τουρκικές κινήσεις για συνομιλίες εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

To γεύμα

Την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να εμπλακεί σε διάλογο, από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια καλή προετοιμασία, εξέφρασε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γεύμα, που παρέθεσε στους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατέστησε, παράλληλα, σαφές ότι μιλούμε για λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για τις έξι παραμέτρους του ΓΓ.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στη σκιά των εντεινόμενων πληροφοριών για εκστρατεία της Τουρκίας, με στόχο την προώθηση λύσης δύο κρατών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα δημιουργική τη συζήτηση.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή η συζήτηση κάλυψε τόσο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όσο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έμεινε ικανοποιημένος από τις προσεγγίσεις των «5» για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ανέφερε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους πως «δεν τον ικανοποιεί να έλθει ο ΓΓ και να πει ότι η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, του μετέφερε πως δεν υπάρχει προοπτική, επειδή η Τουρκία δεν συνεργάζεται».

Δεν ήρθα γι’ αυτό στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, αλλά για να προκύψει κάτι. Γι’ αυτό έχω και ιδέες για να βοηθήσω τη διαδικασία, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα