Στη μάχη με τις φλόγες ξανά τα εναέρια μέσα- Ενώπιον δικαστηρίου ο 49χρονος

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μαλλιάς – Πάχνας στην επαρχία Λεμεσού.

Σε νεότερη ενημέρωση που είχε το SigmaLive από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή, δήλωσε πως, «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, υπάρχουν όμως εστίες και επιχειρούν εναέρια μέσα για τις τελικές κατασβέσεις για να ασφαλιστεί η περίμετρος», είπε.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ,

ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να  εργάζονται πυρετωδώς και όπως τον ενημέρωσαν μέσα στις επόμενες δυο ώρες, αναμένεται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες αυτή την στιγμή είναι πολύ ευνοϊκές.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναμένεται να επισκεφθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς σε λίγο.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, μιλώντας επίσης στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών για να διαπιστωθεί και το μέγεθος της καταστροφής.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν ρίψεις νερού. Στην περιοχή εργάζεται μεγάλος αριθμός πυροσβεστών με 38 πυροσβεστικά οχήματα.

Μέχρι στιγμής από την φωτιά υπολογίζεται ότι έχουν καεί πέραν των 2,5 τετραγωνικών χιλιόμετρων με άγρια βλάστηση, πεύκα και καλλιέργειες. Από την φωτιά κάηκαν επίσης πάσσαλοι της ηλεκτρικής και καλώδια, καθώς και κάποια ακατοίκητα υποστατικά. Ζημιές υπέστησαν και περιφράξεις κάποιων κατοικιών.

Λόγω του σκότους τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είχαν καθηλωθεί και η κατάσβεση γινόταν με επίγειες δυνάμεις.

 Κάηκαν, επίσης, πάσσαλοι, καλώδια και μετασχηματιστές της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα πολλές κοινότητες της περιοχής να βυθιστούν στο σκοτάδι. Συνεργεία της ΑΗΚ βρίσκονται επί ποδός και εργάζονται για επιδιόρθωση των ζημιών. Τα μεσάνυχτα το ρεύμα επανήλθε στις περισσότερες περιοχές.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει εκπονηθεί σχετικό σχέδιο και ότι οι επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να κατασβέσουν περιμετρικά την πυρκαγιά, ώστε να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Οι οκτώ κάτοικοι του χωριού Κισσούσα που είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από τις αρμόδιες αρχές λόγω της πυρκαγιάς, έχουν μεταφερθεί για διανυκτέρευση σε υποστατικά γειτονικών χωριών. 

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, ο δρόμος Αγίου Αμβροσίου – Βουνιού, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω της πυρκαγιάς έχει ανοίξει και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά.

 Εικόνες από την επιχείρηση κατάσβεση της πυρκαγιάς κατέγραψε η κάμερα του Σίγμα.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης  και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.  Ο Υπουργός ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει κινητοποιηθεί η μέγιστη δύναμη της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση.

Και για σήμερα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ίκαρος. «Εργάζονται 38 πυροσβεστικά οχήματα, 120 άτομα προσωπικό από την πυροσβεστική υπηρεσία, το ταμείο θήρας, το τμήμα δασών και την επαρχιακή διοίκηση» ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Όπως είπε, υπάρχουν υποψίες για το πώς προέκυψε η φωτιά . Ερωτηθείς για παράπονα πολιτών ότι υπήρχε ολιγωρία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για κατάσβεση μετώπων της πυρκαγιάς, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εργάστηκαν όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανάκριση ενός προσώπου σε σχέση με τη φωτιά.  Διευκρίνισε ότι αρκετά άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση και για λήψη καταθέσεων.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο. Πρόσθεσε ότι κάηκαν κάποια ακατοίκητα υποστατικά, καλλιέργειες, περιβόλια και  αμπέλια, καθώς επίσης και πάσσαλοι  και καλώδια της ΑΗΚ. Λόγω της ζημιάς στους πασσάλους και τα καλώδια της ΑΗΚ, σε κάποιες περιοχές έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την υπόθεση η  Αστυνομία προέβη στη σύλληψη άνδρα ηλικίας 49 ετών, από χωριό της περιοχής.  Φέρεται να έθεσε τη φωτιά κακόβουλα και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα