Στη Φρανκφούρτη η έδρα της νέας αρχής κατά ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξαν τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας ως την έδρα της νέας Αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή ψηφοφορία των μόνιμων αντιπροσώπων και των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Την έδρα της AMLA διεκδίκησαν συνολικά εννέα πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Δουβλίνο,

Μαδρίτη, Παρίσι, Ρώμη, Ρίγα, Βίλνιους, Βιέννη), οι οποίες παρουσίασαν τις υποψηφιότητες τους σε κοινές δημόσιες ακροάσεις.

Η Φρανκφούρτη έλαβε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Η AMLA θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2025 με προσωπικό πέραν των 400 ατόμων.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο επιλέγουν από κοινού την έδρα νέας αρχής της ΕΕ, μετά από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η τελική συμφωνία για την έδρα της AMLA λήφθηκε σε άτυπη διοργανική συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, όπου οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ψήφισαν ταυτόχρονα με 27 ψήφους σε κάθε συννομοθέτη.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έμιλ Ράντεβ (ΕΛΚ, Βουλγαρία) και Εύα Μαρία Πόπτσεβα (Renew, Ισπανία), ανέφεραν πως η νέα αρχή θα αλλάξει τα δεδομένα καθώς θα εποπτεύει τις χρηματοπιστωτικές οντότητες αυξημένου ρίσκου, θα εποπτεύει τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή της παράκαμψης των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων.

«Τώρα που το Κοινοβούλιο έχει ισότιμο λόγο στην επιλογή της έδρας της Αρχής, κάναμε τη διαδικασία πιο διαφανή με κοινές δημόσιες ακροάσεις και εισαγάγαμε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής για να διασφαλίσουμε ότι η έδρα θα επιτρέπει στην Αρχή να εκτελεί πλήρως τα καθήκοντα και τις εξουσίες της» πρόσθεσαν.

Η νέα αρχή είναι κεντρικό στοιχείο του πακέτου μεταρρύθμισης του πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η AMLA θα έχει άμεσες και έμμεσες εποπτικές εξουσίες επί των υπόχρεων οντοτήτων και την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις και μέτρα.

Η έδρα του οργανισμού θα συμπεριληφθεί στο κείμενο του κανονισμού AMLA και θα εγκριθεί επίσημα ως μέρος του τελικού κειμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα