Στέιτ Ντιπάρντμεντ: Σε ποια βαθμίδα επικινδυνότητας η Κύπρος

Την νέα του ιστοσελίδα για την ενημέρωση των Aμερικανικών επισκεπτών που σχεδιάζουν να επισκεφθούν διάφορες χώρες του κόσμου, εγκαινίασε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι βελτιώσεις που έχουν γίνει παρέχουν στους Αμερικανούς πολίτες μια πιο έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση γύρω από θέματα ασφάλειας για όλες τις χώρες του κόσμου. Ετσι, για κάθε χώρα υπάρχει αξιολόγηση του επιπέδου ασφάλειας, σε μία από τις τέσσερις βαθμίδες 1-4.

Η πρώτη βαθμίδα

(χαμηλότερου κινδύνου) αφορά σε φυσιολογικά προληπτικά μέτρα. Στη βαθμίδα αυτή κατατάσσονται (μεταξύ άλλων) η Κύπρος, η Ελλάδα, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στη δεύτερη βαθμίδα ο ταξιδιώτης καλείται να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το Ισραήλ, η Αίγυπτος και χώρες της Ευρώπης όπως η Βοσνία και το Κόσοβο.

Στο "κόκκινο" η Τουρκία

Για χώρες που ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα, ο ταξιδιώτης καλείται να σκεφθεί σοβαρά πριν αποφασίσει να ταξιδέψει.

"Αποφύγετε να ταξιδέψετε εξ αιτίας σοβαρών κινδύνων για την ασφάλειά σας", αναφέρει η οδηγία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Τουρκία, για την οποία η ιστοσελίδα αναφέρει "αναθεωρήστε τα ταξίδια στην Τουρκία εξαιτίας της τρομοκρατίας και των αυθαίρετων συλλήψεων. Ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παράλληλα καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με τη Συρία και στις νοτιοανατολικές επαρχίες Χατάι, Κιλίς και Γκα.

Τέλος για χώρες που ανήκουν στην 4η βαθμίδα, η προτροπή προς τους Αμερικανούς πολίτες είναι να μην τις επισκέπτονται εξ αιτίας των πολύ υψηλών κινδύνων και επειδή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να τους παράσχει βοήθεια. Παραδείγματα τέτοιων χωρών στην περιοχή είναι η Συρία, το Ιράκ κλπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα