ΣτΕ: Περισσότερη προστασία θυμάτων οικονομικής κρίσης

Επιβάλλεται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των θυμάτων της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muižnieks, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, είπε ότι αυτά έχουν επηρεάσει αρνητικά τον πληθυσμό της Κύπρου.

Σημειώνεται

ότι ο Επίτροπος συναντήθηκε και με κάποιους από τους πολλούς Κύπριους που αναγκάζονται πλέον να βασίζονται στη βοήθεια των ΜΚΟ για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου, ορισμένες κοινωνικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, κυρίως παιδιά μεταναστών και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Αναφέρεται ακόμη ότι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέστησαν την προσοχή του Επιτρόπου στην αύξηση του ψυχολογικού στρες μέσα στην οικογένεια, καθώς και στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος χαιρέτισε την πρόσφατη υπογραφή από την Κύπρο της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και κάλεσε τις αρχές να την επικυρώσουν χωρίς καθυστέρηση.

Αν και χαιρέτισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο Επίτροπος εξέφρασε ανησυχία σε σχέση με την εφαρμογή του.

Στην πράξη, οι διαδικασίες φαίνεται να είναι υπερβολικά χρονοβόρες και περίπλοκες, ανέφερε και κάλεσε τις αρχές να διορθώσουν την κατάσταση.

Κάλεσε επίσης τις αρχές να διεξάγουν αξιολογήσεις για την επίπτωση που μπορεί να έχουν μέτρα λιτότητας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν ξεκινήσουν την εφαρμογή τους.

Επισκέφθηκε επίσης το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

“Εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 1,300 Ε/κ και Τ/κ αγνοούμενοι. Αυτό είναι ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κλειδί για τις συνεχείς προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης” είπε και εξέφρασε τη στήριξή του προς το έργο της ΔΕΑ.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Επίτροπος εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν ελλείψεις στο εθνικό σύστημα ασύλου στην Κύπρο.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι "ενόψει της αναμενόμενης επανένωσης του νησιού`, καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό όπως οι αρχές αντλήσουν από την πείρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης όλων των μεταναστών και για την κοινωνική συνοχή, για την προώθηση της ανεκτικότητας και την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και άλλων μορφών εγκλημάτων μίσους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα