Σταθεροποιήθηκε το 2015 ο τομέας των κατασκευών στην Κύπρο

Την περίοδο Ιανουαρίου 2010 – Ιουνίου 2015 οι Δείκτες που αφορούν στη Δραστηριότητα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας άρχισαν να δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης σε σύγκριση με το 2013 και 2014, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF-SAKRET.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου αναφέρει ότι αυτό φαίνεται να προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός

τομέας έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη ζήτηση για κατασκευαστικές επενδύσεις, και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης. Το πρόβλημα ανεργίας στον Κατασκευαστικό Τομέα φαίνεται επίσης να σταθεροποιείται μέσα στο 2015.

“Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι τιμές προσφορών θα συνεχίσουν να είναι υπό πίεση με το ποσοστό των εργολάβων που μας απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν, μείον αυτό που μας λένε ότι θα μειωθούν, να μας δίνει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -27%. Αυτό είναι και το λιγότερο αρνητικό ποσοστό που έχουμε δει από το 2010 που δείχνει ότι τα περιθώρια για χαμηλότερες τιμές προσφορών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί”, αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στην ανακοίνωση, “η τάση όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές / επενδυτές δεν αφήνει προοπτικές για πραγματική ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα. Ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 1,9% που είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της έρευνας. Σε κάπως καλύτερα επίπεδα βρίσκεται ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών όπου το τελευταίο τετράμηνο κυμαίνεται στο 4,9%”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα