Στασιμότητα στα οικονομικά της λύσης

Με το μέλλον της συνέχισης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού να κινείται στην αβεβαιότητα, θα ήταν έκπληξη εάν υπήρχε πρόοδος στο κομμάτι που άπτεται των οικονομικών πτυχών και δη στο να επιτραπεί η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου στα 26 τραπεζικά ιδρύματα που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

Αυτό, συμβαίνει δεδομένου ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν έγιναν κατόπιν άρνησης του ψευδοκράτους, ούτε στις εβδομάδες πριν, αλλά και κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, όπου αρκετοί ήταν αυτοί που διέβλεπαν στον ορίζοντα συμφωνία και προοπτική λύσης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ,

ο υπουργός οικονομικών, επιβεβαίωσε τη στασιμότητα σε σημαντικά ζητήματα και τόνισε ότι είναι ανεύθυνο να θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας οι οικονομικές πτυχές της λύσης.

Όλα πρέπει να ρυθμιστούν σωστά, επισήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «είναι η ευημερία και η προοπτική της επανενωμένης χώρας που θα διακυβευθεί, εάν δεν φροντίσουμε μέσα από τη διαπραγμάτευση και οδεύοντας προς μια συμφωνία να έχουν όλα τα προβλήματα ρυθμιστεί με τρόπο σωστό, αποτελεσματικό ούτως ώστε η οικονομία να δουλέψει. Να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο οικονομικό αδιέξοδο βεβαίως θα οδηγήσει και σε πολιτικό αδιέξοδο, είτε στην πορεία προς τη λύση, προς ένα δημοψήφισμα για παράδειγμα, είτε αμέσως μετά».

Επιπλέον, ο Χάρης Γεωργιάδης θέλησε να στείλει εκ νέου μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ζούμε στη δεκαετία του 60 και του 70.

«Ο κόσμος έχει προχωρήσει, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για αυτούς να συμπορευθούν σε μια πορεία επανενωμένου ομοσπονδιακού κράτους, σε μια πορεία ευρωπαϊκή, αντί στη σημερινή τους κατάσταση της περιθωριοποίησης και της αβεβαιότητας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει με πολύ υπεύθυνο και συγκεκριμένο τρόπο η προσαρμογή, η προετοιμασία και στο επίπεδο των πολιτικών συμφωνιών στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της έμπρακτης υιοθέτησης και προετοιμασίας αυτών που συμφωνούνται», είπε.

Επί της ουσίας ο Χάρης Γεωργιάδης επαναλαμβάνει εκ νέου ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική προσαρμογή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες τόσο στο κομμάτι της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, όσο και στο κομμάτι του πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Γίνεται σαφές ότι χωρίς αυτά τα δεδομένα η λειτουργία του ευρώ από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως έχει συμφωνηθεί, δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα