Στασικράτους: Νεαροί εθελοντές άφησαν οικογένεια & φίλους προσφέροντας βοήθεια

Εν μέσω περιόδου αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας, ομάδα νεαρών εθελοντών διοργάνωσε φιλανθρωπική εκδήλωση, αξιοποιώντας τη διάθεση για προσφορά, που διακατέχει τους πολίτες την εορταστική αυτή περίοδο. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στην οδό Στασικράτους, με τα έσοδα από τις κρέπες και τα ροφήματα, να πηγαίνουν στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην

Οικογένεια και στo Hope for Children. 

«Εμείς θέλαμε μέσω των πωλήσεων μας σήμερα να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου», ανέφερε η Στέφανη Στεφάνου, εκ μέρους της διοργάνωσης.
Ο εθελοντής Μάριος Παπαγεωργίου είπε ότι «η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εκπληκτική και τους ευχαριστώ όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά.»
«Ευχαριστούμε τους εθελοντές που στηρίζουν το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και ευελπιστούμε αυτός ο θεσμός να διαρκέσει», ανέφερε η Ελένη Χατζηπαρασκευά από τον ΣΠΑΒΟ. 

Εκ μέρους του Hope for Children, η Άντρεα Νεοκλέους ευχαρίστησε τους εθελοντές, προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κόσμο να μα στηρίζει, οι ανάγκες είναι πάρα πολλές».

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με τους περαστικούς να αγκαλιάζουν τη δράση
«Ήρθαμε εδώ να στηρίξουμε το θεσμό των παιδιών, την προσπάθειά τους. Είμαστε ευγνώμων που κάνουν αυτά τα μικρά μικρά πράγματα».   
«Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2022», ανέφεραν περαστικοί.  

Στοιχεία που προβληματίζουν

Η Εφημερίδα Σημερινή εξασφάλισαν τα στοιχεία από τον Κλάδο Χειρισμού Θεμάτων Βίας Στην Οικογένεια &Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας Κύπρου.

Ενδεικτικά:

- Το 2019 σε 1.200 υποθέσεις για περιστατικά βίας στην οικογένεια, το 72% των θυμάτων ήταν γυναίκες, ενώ το 2020, εν μέσω εγκλεισμού, τα περιστατικά αυξήθηκαν σε 1.860. Το 2021,  είχαμε νέα αύξηση, σε 2,725.

- Αύξηση παρατηρείται και στους βιασμούς, καθώς μόνο για το πρώτο εξάμηνο καταγγέλθηκαν 26 βιασμοί, έναντι 27 που καταγγέλθηκαν πέρσι και 16 πρόπερσι.

- Αξιοσημείωτο το ότι από τους 10 φόνους στο τρέχον έτος, οι 4 αφορούν γυναικοκτονίες, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια τα ποσοστά ήταν ακόμη πιο υψηλά, με τα τρία τελευταία χρόνια να παρατηρείται ραγδαία αύξηση τέτοιων περιστατικών. 

Η αυξητική τάση παραμένει, ωστόσο, η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην εξίσωση τοποθετούνται όμως, τα περιστατικά που δεν έχουν καταγγελθεί, λόγω φόβου και εσωτερικευμένων ενοχών, με τα τελευταία δύο έτη να υπάρχει αύξηση των καταγγελιών, λόγω και της σύστασης εξειδικευμένων κλιμακίων.

Δείτε το ρεπορτάζ: 
  

Keywords
Τυχαία Θέματα