Στα σύνορα με Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο

Αιγυπτιακά φορτηγά πλησίασαν την Τρίτη το μόνο σημείο διέλευσης στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά, χωρίς να υπάρχει διευθέτηση για την παράδοση της ανακουφιστικής βοήθειας, και με την παλαιστινιακή πλευρά να είναι ακόμα κλειστή, εξαιτίας των βομβαρδισμών, δεν είναι ξεκάθαρο για το πότε θα μπορέσουν να περάσουν.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, όπου βρίσκεται το πέρασμα και η κοντινή πόλη Καν Γιούνις, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γάζας.

Κάποιοι που κατέχουν διπλή υπηκοότητα και που

συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες μέρες περιμένοντας να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα, άρχισαν να προσεγγίζουν τα σύνορα την Τρίτη, αλλά πολλοί είπαν ότι παραμένουν μακριά εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Μετά από εννιά ώρες διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε νωρίς την Τρίτη ότι συμφώνησε με το Ισραήλ «να αναπτύξουν ένα σχέδιο» για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα.

Η Αίγυπτος λέει ότι το σημείο διέλευσης στη Ράφα, μια ζωτικής σημασίας αρτηρία πριν τον πόλεμο και τώρα μία κρίσιμη διέλευση για πολυαναμενόμενες προμήθειες στον αποκλεισμένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, δεν έχει κλείσει επίσημα, αλλά είναι μη λειτουργήσιμο εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Νωρίς την Τρίτη περίπου 160 φορτηγά έφυγαν από την Αλ-Αρίς στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, όπου εκατοντάδες τόνοι βοήθειας είχαν συγκεντρωθεί, εν αναμονή συμφωνίας για την παράδοσή τους, σύμφωνα με όσα είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε την Τρίτη ότι χρειάζεται επειγόντος πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες.

Ο Μπλίνκεν είχε πει ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ ανησυχούσαν μήπως η Χαμάς κατασχέσει ή καταστρέψει τη βοήθεια. Επιτεύχθηκε τελικά μία συμφωνία, κατά την οποία η βοήθεια θα παραδινόταν σε συγκεκριμένες ασφαλείς τοποθεσίες στη Γάζα, υπό επίβλεψη, σύμφωνα με το Reuters, σε αντάλλαγμα περιορισμένων εκκενώσεων ατόμων που κατέχουν ξένα διαβατήρια, παρόλο που υπήρξαν φόβοι από την παλαιστινιακή πλευρά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto εκτοπισμούς.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα