Στα κρυφά αναβαθμίζουν τις βάσεις οι Βρετανοί για να προλάβουν αντιδράσεις

Στα κρυφά οι Βρετανοί φαίνεται να επιδιώκουν αύξηση της παρουσίας τους στο νησί, εις βάρος, πολλές φορές, των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άρχισε και υλοποιείται η αναβάθμιση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης.

Όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση προχωρά αργά και κυρίως διακριτικά, με έναν επιπλέον προϋπολογισμό περίπου εξακοσίων εκατομμυρίων λιρών σε βάθος χρόνο οκταετίας.  Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, αναφέρουν αναβαθμίσεις στους

εξής τομείς:

Εγκατάσταση ισχυρού συστήματος κεραιών στη Βάση Δεκέλειας, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο Ακρωτήρι (ραντάρ με τεράστια εμβέλεια).

Αναβάθμιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ανακαινίσεις υποδομών, ανέγερση νέων κτηρίων όπως σχολείο, γραφεία διοίκησης.

Πιθανή ανοικοδόμηση στρατιωτικού νοσοκομείου.

Ήδη έχει γίνει κάποια αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις των ραντάρ του Τροόδους.

Αρμόδιοι των Βρετανικών Βάσεων, φαίνεται πως θέλουν να τηρούν διακριτική στάση, για να αποφευχθούν αντιδράσεις ντόπιων, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση νεών ισχυρών κεραιών.

Εξάλλου, σε πρόσφατη ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι:

«Σημαντικές επενδύσεις στις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο θα διασφαλίσουν την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στην παροχή ασφάλειας, μαζί με συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο» 

Οι κινήσεις αναβάθμισης αποδεικνύουν την πρόθεση της Βρετανίας για περαιτέρω εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και στην Κύπρο, αναζητώντας στρατηγικούς κόμβους.

Εκτός της Κύπρου, επιδιώκονται αναβαθμίσεις σε Γιβραλτάρ, Γερμανία, Ομάν, Σιγκαπούρη και Κένυα.



 

Keywords
Τυχαία Θέματα