Στα χέρια των 27 η παράταση του Brexit (LIVE)

Στα χέρια των 27 ηγετών της Ε.Ε βρίσκεται η παράταση του άρθρου 50 που ισοδυναμεί με παράταση του Brexit.

H Βρετανίδα Πρωθυπουργός έφτασε στο αίθριο του κτιρίου "Europa" στις Βρυξέλλες, γύρω στις 17:35 (ώρα Κύπρου) λίγο μετά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τον στόχο της βρετανικής πλευράς να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ, όταν το κοινοβούλιο επικυρώσει της Συμφωνία Αποχώρησης, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες,

η Πρωθυπουργός του ΗΒ Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, δίνοντας έμφαση στην ευελιξία και όχι στο μέγεθος της όποιας ρύθμισης.

H κ. Mέι επεσήμανε ότι "είμαι εδώ για να συζητήσουμε μια παράταση", εξηγώντας ότι "κάποιοι είναι ήδη ενοχλημένοι και μόνο που γίνεται η Σύνοδος", για να κατηγορήσει στη συνέχεια το Κοινοβούλιο για τη μη επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κ. Μέι εξήγησε την πρότασή της για παράταση ως τις 30 Ιουνίου, επεσήμανε ωστόσο ότι το σημαντικό στοιχείο είναι να μπορεί το ΗΒ να φύγει αμέσως μόλις επικυρώσει τη ΣΑ. Σημείωσε ότι προς αυτό συνεχίζει τις επαφές με την αντιπολίτευση και σημειώνει ότι "χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξασφαλιστεί η τακτική αποχώρηση". Η κ. Μέι σημείωσε ότι η ίδια μιλάει για την 30η Ιουνίου, άλλα αν η επικύρωση έρθει νωρίτερα, τότε και η έξοδος θα έρθει νωρίτερα.

Επανέλαβε τέλος ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει μια ήπια και τακτική αποχώρηση, το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει την πρόθεση των 27 για παράταση μακρύτερη του διαστήματος που προτείνει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Απριλίου, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ζητώντας περαιτέρω παράταση της περιόδου του άρθρου 50. Πρότεινε ως ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2019, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Οι ηγέτες της ΕΕ-27 θα συζητήσουν την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και την εναλλακτική, της μεγαλύτερης παράτασης.

"Μια πιθανότητα θα ήταν μια ευέλικτη παράταση, η οποία θα διαρκέσει μόνο όσο χρειάζεται και όχι περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς μετά την ημερομηνία αυτή θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ομόφωνα για ορισμένα βασικά ευρωπαϊκά έργα," δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

"Η ευελιξία θα επέτρεπε να τερματίσει την παράταση αυτόματα, μόλις και οι δύο πλευρές επικυρώσουν τη συμφωνία απόσυρσης ", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Ντ. Τουσκ, αποφάσισε να καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Brexit στις 10 Απριλίου 2019, μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων στις 29 Μαρτίου 2019.

Στις 21 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ των 27 αποφάσισαν να καθυστερήσουν την ημερομηνία Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου 2019, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας απόσυρσης.

Ο Μακρόν αμφισβητεί τη μακρά παράταση, Μέρκελ, Σάνσεθ και Ρούττε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο

Η καθαρότητα της βρετανικής πρότασης, η εγγύηση της συνέχειας και του προγραμματισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ο σεβασμός στη δημοκρατική βούληση των πολιτών, θα είναι τα τρία βασικά κριτήρια για τη λήψη της όποιας απόφασης σήμερα, κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit στις Βρυξέλλες, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ.Μακρόν. Ο κ. Μακρόν σημείωσε εδώ και 34 μήνες η ΕΕ έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμένουν ενωμένοι, και ξεκαθάρισε ότι δύο χρόνια γινόταν διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση από την όποια απόφαση παράτασης και το βρετανικό αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από την απαραίτητη καθαρότητα επί των βρετανικών προθέσεων. Ο Μακρόν φάνηκε να αμφισβητεί τη "μεγάλη αναβολή", λέγοντας "μην θεωρείτε δεδομένο τίποτα από αυτά που ακούτε", απευθυνόμενος στον Τύπο, και διερωτόμενος "ποιος ο λόγος".

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ εξήγησε ότι η Πρωθυπουργός Μέι ζήτησε μια παράταση στην επιστολή της προς το Συμβούλιο και τόνισε ότι οι 27 θα συζητήσουν και θα επεξεργαστούν το αίτημα, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την πρόθεση των Βρετανών να πραγματοποιήσουν ευρωεκλογές κάτι που εγγυάται την ομαλότητα.

Την διοργάνωση ευρωεκλογών έθεσε ως "προφανή προϋπόθεση" και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούττε. Δήλωσε ανοιχτός για την συζήτηση για μια μακρά ευέλικτη παράταση, επισημαίνοντας όμως ότι "η Μέι δεν τη ζήτησε". Δήλωσε "ευέλικτος και πραγματιστής" και ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι ζήτημα μακράς ή σύντομης παράτασης", αλλά ζήτημα καθαρότητας προθέσεων.

Ο Πέδρο Σάνστεθ, Πρωθυπουργός της Ισπανίας σημείωσε ότι η Ισπανία προσέρχεται στη συνεδρίαση με παραγωγική διάθεση, επιμένοντας και αυτός στη καθαρότητα του προγράμματος των Βρετανών για τη χρήση της παράτασης.

Η δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων και της ομάδας καθοδήγησης του Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου 2019:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε στενή μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η αβεβαιότητα που αφορά το Brexit, που πλήττει τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις μας, πρέπει να τερματιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επικροτούσε ταχεία και θετική έκβαση του διεξαγόμενου διακομματικού διαλόγου και θα υποστήριζε την αναβάθμιση της πολιτικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή είτε στην τελωνειακή ένωση είτε στην ενιαία αγορά, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ - αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και αυτονομία της λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η άτακτη έξοδος θα βλάψει τους πολίτες και την οικονομία και πρέπει να αποφευχθεί.

Επομένως, πιστεύουμε ότι όταν η Πρωθυπουργός Μέι έρθει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να έρθει με άδεια χέρια. Αναμένουμε από την πρωθυπουργό να αναφέρει ποιες είναι οι προοπτικές των διακομματικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα τους και εάν υπάρχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υποστήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εάν όχι, θα πρέπει να αναφέρει σαφώς την πορεία προς τα εμπρός (είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, γενικές εκλογές είτε για ανάκληση του άρθρου 50).

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια παράταση η οποία θα πρέπει να διατυπωθεί κατάλληλα ώστε να τηρείται η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η επανέναρξη της Συμφωνίας Απόσυρσης ή η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις.

Το Brexit δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή της ΕΕ από την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Είναι η υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση μακρύτερης παράτασης, να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Κοινοβούλιο, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα όλων των Μελών του, θα διατηρεί πάντοτε την ακεραιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπρέπειά του.

Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργήσει εν προκειμένω".

Πρόγραμμα:

- 18:00 (ώρα Κύπρου): Αφίξεις

- 19:00 (ώρα Κύπρου): Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- 19:30 (ώρα Κύπρου): Συνάντηση με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50)

μετά τη λήξη των εργασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα