Στα χαρτιά (κυριολεκτικά) θα μείνει το safe pass

Στην προκήρυξη ως φαίνεται θα μείνει η ιδέα για ψηφιοποίηση του safe pass. Το τέως coronapass και νυν safe pass το οποίο προοριζόταν να αναβαθμιστεί σε ψηφιακό παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive στα χαρτιά. Καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο SigmaLive για την εξέλιξη αυτή ανέφεραν πως η προκήρυξη που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, προνοούσε μεταξύ άλλων τη ψηφιοποίηση του εν λόγω

πάσου στη βάση μιας blockchain τεχνολογίας.

Ειδικότερα, με τη ψηφιοποίηση του pass ο πολίτης θα είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο είτε με τη μορφή sms είτε άλλης (ενημέρωσης στο e-wallet των κινητών), τα αποτελέσματα της εξέτασης rapid/pcr τεστ καθώς και πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΥΓ:Το Safe Pass δεν είναι κυπριακή ανακάλυψη-Η απάντηση για χρέωση rapid

Στο εν λόγω Link που θα λάμβανε ο πολίτης θα μπορούσε να δει τα αποτελέσματά του είτε σε μορφή pdf και παράλληλα θα είχε τη δυνατότητα να έχει και το προσωπικό του qr code. Μέσω του εν λόγω συνδέσμου, ο πολίτης θα μπορούσε να κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή (PDF ή Wallet) τα πιστοποιητικά και όταν του ζητηθεί να τα παρουσιάζει στην αστυνομία για την εξακρίβωση αυθεντικότητας και ταυτοποίηση. Η υφιστάμενη λύση που εφαρμόζεται αυτή τη βδομάδα δεν εξασφαλίζει την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών αφού μπορεί εύκολα να πλαστογραφηθεί, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο SigmaLive.

Στην ενημέρωση αυτή θα αναγράφονταν οι τρεις τελευταίοι αριθμοί της ταυτότητας και το αρχικό του ονόματος και του επιθέτου.

Το ναυάγιο εδράζεται ουσιαστικά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο SigmaLive, σε πολιτική απόφαση και στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης

Σχετική ενημέρωση πάντως του SigmaLive αναφέρει ότι προβληματισμούς για το εν λόγω ζήτημα ήγειρε και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων. 

Καταληκτικά γίνεται αντιληπτό ότι με τη μη ψηφιοποίηση του safe pass μόνη λύση είναι η «παραδοσιακή», δηλαδή αυτό που γίνεται τώρα και είναι αποδεκτό από τις Αρχές. Εξάλλου όπως ειπώθηκε και από τους αρμόδιους η λύση αυτή θα εφαρμοστεί για κάποιες βδομάδες. Μέχρι τότε οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το αρνητικό rapid τεστ ή pcr τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Keywords
Τυχαία Θέματα