Στα άκρα η σύγκρουση

Κατάθεση-φωτιά Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην Αστυνομία
Η Αστυνομία θα απευθυνθεί στον καταγγελλόμενο Γενικό Εισαγγελέα για τον περαιτέρω χειρισμό. Δεν αναμειγνύεται η Κυβέρνηση, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές

Βαρύτατες κατηγορίες κατά ανωτάτων αξιωματούχων του κράτους και άλλων επιφανών πολιτών, με πρώτο τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, περιλαμβάνει η δεκασέλιδη κατάθεση-φωτιά που έδωσε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα Ρίκκος Ερωτοκρίτου στο ΤΑΕ Αρχηγείου, στη Λευκωσία. Η κατάθεση, που άρχισε στις 10:30, διακόπηκε γύρω στις 17:30,

κατόπιν επιθυμίας του κ. Ερωτοκρίτου και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας καταγγέλλει τον Γενικό Εισαγγελέα για δεκασμό στην υπόθεση Providencia. Ισχυρίστηκε πως ανέστειλε ποινικές διώξεις με ένα τηλεφώνημα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του κ. Ερωτοκρίτου, χαρακτηρίζοντάς τους προπέτασμα καπνού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επικείμενη διώξή του για δεκασμό και δωροληψία, βάσει του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου παρέδωσε στους ανακριτές σωρεία εγγράφων που, κατά τον ίδιο, τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του. Κάποια από τα έγγραφα φέρεται να αφορούν τους χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα στις υποθέσεις του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του πρώην Εκτελεστικού Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου.

Θα απευθυνθεί στον Κληρίδη η Αστυνομία
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Αστυνομία βρίσκεται σε μια ιδιάζουσα και πρωτοφανή κατάσταση, καθώς εκ των καταγγελλομένων προσώπων περιλαμβάνεται ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος επιλαμβάνεται όλων των ποινικών υποθέσεων, από το στάδιο της διερεύνησης μέχρι το στάδιο της αποπεράτωσης μιας ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο. Το θέμα απασχολεί έντονα, εδώ και μέρες, και τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές, η Αστυνομία, αφότου ολοκληρώσει την αξιολόγηση της κατάθεσης του κ. Ερωτοκρίτου, αναμένεται να ενημερώσει επισήμως τον Κώστα Κληρίδη για την υποβολή και το περιεχόμενό της. Όπως πληροφορούμαστε, θα διευκρινιστεί και επισήμως στον κ. Κληρίδη ότι ο ίδιος περιλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα. Ακολούθως, ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, τα οποία είναι τα εξής:

1) Να απορρίψει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και να προχωρήσει στην καταχώριση κατηγορητήριου εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για δεκασμό και δωροληψία, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής. Να σημειωθεί πως σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Κώστας Κληρίδης είχε εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει στην καταχώριση κατηγορητηρίου εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου ενώπιον Κακουργιοδικείου. Δήλωσε, επίσης, πως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να εγείρει τα όσα καταγγέλλει ενώπιον του δικαστηρίου.

2) Πολύ απομακρυσμένο σενάριο θεωρείται να αλλάξει απόφαση ο κ. Κληρίδης και να επιτρέψει τη διερεύνηση των καταγγελιών, αναθέτοντας την εποπτεία σε άλλο πρόσωπο, εντός ή εκτός της Νομικής Υπηρεσίας,
Ερωτηθείσες κατά πόσο υφίσταται θέμα παρέμβασης της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα αν μελετάται το ενδεχόμενο ανάθεσης, διά του Υπουργικού Συμβουλίου, σε άλλο πρόσωπο ο χειρισμός των καταγγελιών Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές απάντησαν στη «Σημερινή» πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

«Ενέργειες για αφανισμό μου»
Σε δηλώσεις χθες στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στην κατάθεσή του κατονομάζει «αρκετά άτομα, με πρώτο τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ενέργειες που έχει ήδη εξηγήσει και που υποδηλώνουν δεκασμό και χρηματισμό.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έκανε λόγο για ενέργειες που στόχο έχουν «τον αφανισμό της ύπαρξής του από τη δημόσια δράση, αναμφίβολα, δηλαδή, από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ενδεχομένως και φυσικά ως ατόμου».

Σημειώνεται ότι σε προχθεσινή δήλωσή του, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχε προειδοποιήσει πως θα κατάγγελλε και προσπάθεια χρηματισμού του από επιφανή δικηγόρο.
Στη χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως ό,τι έπραξε ο ίδιος στη Νομική Υπηρεσία το έκανε έχοντας την ακράδαντη νομική πεποίθηση ότι εξυπηρετούσε το δίκαιο, την αλήθεια και την ηθική.

Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Αστυνομίας «με τον οποίο επικοινώνησα το πρωί και ζήτησα όπως παραστώ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, για να δώσω κατάθεση με συγκεκριμένο περιεχόμενο που αφορά συγκεκριμένα παράπονα, για συγκεκριμένους ανθρώπους και για συγκεκριμένες συναλλαγές, σε συγκεκριμένους χρόνους και που έχουν σχέση με τα γεγονότα που παρακολουθεί εμβρόντητη ολόκληρη η κοινωνία. Η κατάθεση ακόμη συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει και δεν έχει συμπληρωθεί, να μου επιτρέψετε να μην πω οτιδήποτε στο στάδιο αυτό σε σχέση με το τι λέχθηκε ή το τι θα λεχθεί», είπε.

«Εξυπηρετούσα το δίκαιο και την αλήθεια»
Ο κ. Ερωτοκρίτου συνέχισε λέγοντας ότι «εξακολουθώ να διατηρώ ακράδαντη την πεποίθησή μου πως ό,τι έκανα ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ως πολίτης στον ιδιωτικό μου βίο πάντα ήταν ανοικτά και μπορούσε να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Και η διαδρομή μου», είπε, «είναι μακρά, τριάντα χρόνων. Ό,τι έκανα στη Νομική Υπηρεσία το έκανα έχοντας την ακράδαντη νομική πεποίθηση ότι εξυπηρετούσα το δίκαιο, την αλήθεια και την ηθική, και ό,τι κάνω τώρα το οφείλω στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου. Οφείλω να υπερασπιστώ στοιχειωδώς τον εαυτό μου έναντι μιας σαφούς μοχθηρίας, σαφούς κακότητας, σαφούς εχθρικής τοποθέτησης με ενέργειες από κύκλο ατόμων, συγκεκριμένων, που τους κατονομάζω στην κατάθεσή μου.

Στόχος τους, βέβαια, είναι ο αφανισμός της ύπαρξής μου, πρώτα από τη δημόσια δράση, αναμφίβολα, δηλαδή, από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ενδεχομένως και φυσικά ως ατόμου. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει...», σημείωσε ο κ. Ερωτοκρίτου. «Για τη λειτουργία μου ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», συνέχισε, «είναι αλήθεια τα όσα έχω κάνει έχουν ενοχλήσει πάρα πολλούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν κάτι προχώρησε στον βαθμό που προχώρησε μέχρι της στιγμής που μιλάμε και έχει σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες κατέρρευσε η κυπριακή οικονομία, νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην υπερβολική μου προσπάθεια και το υπερβολικό μου ενδιαφέρον. Μπορείτε», πρόσθεσε, «να το επιβεβαιώσετε και από μέλη του αστυνομικού σώματος αλλά και από μέλη της Νομικής Υπηρεσίας». Συνέχισε λέγοντας: «Συνεπώς καταλαβαίνω τη μοχθηρία, καταλαβαίνω την εχθρότητα, αλλά θα τους αντιμετωπίσω», είπε, «όχι γιατί νιώθω ότι είμαι αήττητος, όχι. Αλλά γιατί νιώθω ότι έχω τον Θεό μαζί μου».

Αποφάσεις για ενέργειες μετά κατάθεση
«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, οι ανακριτές θα αξιολογήσουν το περιεχόμενό της και θα παρθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης. «Εκείνο το οποίο μπορώ να πω στο παρόν στάδιο είναι ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η κατάθεση και αφού ολοκληρωθεί, οι ανακριτές θα αξιολογήσουν το περιεχόμενο και βεβαίως θα αποφασιστούν στη συνέχεια οι μετέπειτα ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση, ποιος θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, επανέλαβε ότι «θα πρέπει να τελειώσει η κατάθεση. Τελειώνοντας -και έχει σημασία αυτό που λέω- θα αξιολογήσουμε να δούμε τι ενέργειες υπάρχουν, ποιο είναι το περιεχόμενο, το πλαίσιο αυτής της κατάθεσης, τι προκύπτει από αυτήν την κατάθεση, για να αποφασιστούν και οι μετέπειτα ενέργειες». Σε ερώτηση, αν ενημερώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε ότι εξ όσων γνωρίζει έχει ενημερωθεί.

Μ. Παπαγεωργίου: «Δεχόμουν ύποπτα τηλεφωνήματα»
Ενοχλημένος από τις αναφορές του Βοηθού Εισαγγελέα προς το πρόσωπό του, σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης της εταιρείας Providencia, εμφανίζεται ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Σίγμα» «Πρωτοσέλιδο», άφησε σκιές για «ύποπτα τηλεφωνήματα» που φέρεται να του έκανε ο κ. Ερωτοκρίτου. Ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας υπενθυμίζει στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι παρενέβη στο έργο του με τηλεφωνήματα. «Με πήρε μερικές φορές τηλέφωνο, αρχικά ζήτησε τον φάκελο και μετά έδινε οδηγίες για λήψη καταθέσεων και μετά ερωτούσε πού βρίσκεται το θέμα. Σχεδόν πέντε χρόνια που διατέλεσα Αρχηγός Αστυνομίας δεν μου έχει ξανατύχει, μου φάνηκε παράξενο». Σε σχέση με τον φάκελο της υπόθεσης Providencia, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι ο φάκελος είναι υπαρκτός και μπορεί να ελεγχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα