Σπουδές στην Ολλανδία: Μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή επιλογή

Εκτός από τις συνήθεις επιλογές Κύπρου, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία κατέχει εξέχουσα θέση στις σκέψεις και προτιμήσεις των Κυπρίων μαθητών και φοιτητών για προπτυχιακές, αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό εντοπίζεται σε μια σειρά από λόγους, όπως το χαμηλό κόστος διδάκτρων που ανέρχεται περίπου στα €2000 τον χρόνο, αλλά και στην πλειάδα αγγλόφωνων προγραμμάτων που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά

ιδρύματα της Ολλανδίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Σπουδών του συμβουλευτικού κέντρου DIKTYOHUB, Αντώνη Δημητρίου, το στοιχείο που διαφοροποιεί την Ολλανδία από πολλές άλλες χώρες είναι το καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό της σύστημα, το οποίο είναι βασισμένο στην επίλυση προβλημάτων. Εν αντιθέσει με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, στην Ολλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο ο φοιτητής και όχι ο καθηγητής. Συνεπώς, η γνώση δεν μεταδίδεται στους φοιτητές μόνο μέσω διαλέξεων από τον καθηγητή σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από φοιτητές, αλλά οι φοιτητές είτε δουλεύοντας σε ομάδες είτε ακόμη και μέσω συναντήσεων με στελέχη εταιρειών από την αγορά εργασίας απορροφούν τη γνώση, προσπαθώντας να επιλύσουν προβλήματα που τους δίδονται. Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά μας να αναπτύξουν, μεταξύ άλλων, δεξιότητες όπως είναι η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητα, οι οποίες απαιτούνται ολοένα και περισσότερο από τους εργοδότες στη συνεχώς μεταβαλλόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Σπουδές: Πώς επιλέγω σωστά τις σχολές στην Ελλάδα

Ακόμη, λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των σπουδαστών στην Ολλανδία (φοιτητές από περισσότερες από 160 διαφορετικές χώρες), αλλά και του μικρού αριθμού Κυπρίων, δίδεται η ευκαιρία στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με άτομα διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού, να βελτιώσουν το επίπεδο των αγγλικών τους, αλλά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες δικτύωσής τους (networking skills). Άρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εκτεθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι η 18η πιο μεγάλη οικονομία στον κόσμο και αποτελεί έδρα μεγάλων εταιρειών (Philips, Heineken, KLM, Shell και Unilever) οπότε δίδεται η δυνατότητα απορρόφησής τους μετά το πέρας των σπουδών τους, κάτι το οποίο θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τη μετέπειτα πορεία και επαγγελματική εξέλιξή τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στην προσπάθειά της να κρατήσει το ‘’ταλέντο’’ στη χώρα, δίδει την ευκαιρία σε αποφοίτους να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής ενός χρόνου, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση εντός τριών χρόνων από το πέρας των σπουδών τους.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής που θέτουν τα ιδρύματα της Ολλανδίας, ένα παιδί το οποίο ενδιαφέρεται να σπουδάσει στην Ολλανδία θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση από νωρίς, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιτυχή εισδοχή του. Θα χρειαστεί να αναπτύξει ένα πλάνο με τουλάχιστον 3 διαφορετικά σενάρια σπουδών (π.χ Κύπρος, Ελλάδα, Ολλανδία) ακόμη και από το Γυμνάσιο, το οποίο θα εμπεριέχει ενέργειες όπως ο σωστός εντοπισμός του τομέα σπουδών, η εμπλοκή σε δραστηριότητες εκτός του σχολείου τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ούτως ώστε να συντάξει ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό και επιστολή κινήτρων που ζητούν τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Πρέπει, επίσης, να δοθεί έμφαση σε όλα τα μαθήματα στο σχολείο και όχι μόνο στα μαθήματα κατεύθυνσης, στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου των αγγλικών του, αλλά και να επισκεφθεί διάφορες πόλεις και πανεπιστήμια της Ολλανδίας για να γνωρίσει τις σχολές αλλά και τον τρόπο ζωής, έτσι ώστε να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για επίτευξη των στόχων του.

Αντώνης Δημητρίου
Σύμβουλος Σπουδών στο συμβουλευτικό κέντρο DIKTYOHUB

Keywords
Τυχαία Θέματα