Σπάνιο δισκοπότηρο παρουσίασε η Ιερά Μονή Κύκκου

Ένα σπάνιο Άγιο Ποτήριον, όχι μόνο για τα κυπριακά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα, παρουσίασε σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης ο Διευθυντής του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Στέλιος Περδίκης.

Πρόκειται για ένα ολόχρυσο βυζαντινό Δισκοπότηρο το οποίο βρισκόταν στα σκευοφυλάκια της Ιεράς Μονής Κύκκου, και που μετά τη συντήρησή του από την κυρία Κατερίνα Αθηαινήτου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν την Έκθεσή του στο Μουσείο της Μονής.

Εικάζεται ότι πρόκειται για επαρχιακό έργο, μη αποκλειόμενης της δημιουργίας του στην Κύπρο,

που κατασκευάστηκε στη Βυζαντινή ανατολή, μέσα στο ευρύτερο κλίμα ώσμωσης Ανατολής - Δύσης την περίοδο των Σταυροφοριών και χρονολογικά τοποθετείται περί τα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα.

Η πρωτοτυπία του έγκειται στον διττό του χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει ένα βυζαντινό σχέδιο με λατινική επιγραφή στο χείλος του, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι από τα ελάχιστα τέτοιου τύπου χρυσά έργα που έχουν διασωθεί.

Το δισκόποτηρο, το οποίο έχει βάρος 194 γραμμάρια και ύψος 11,5 εκατοστά, διαθέτει εγχάρακτη διακόσμηση.

Στο λεκανίδιο εικονίζονται η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, όπως περιγράφονται στα Ευαγγέλια. Οι τρεις Μαρίες προσέρχονται στον τάφο του Χριστού, βαστάζοντας λυκήθια με αρώματα. Απέναντί τους, πάνω στον τάφο κάθεται ο Άγγελος, ο οποίος τους αναγγέλλει την Ανάσταση. Εξ ου και η επιγραφή η οποία αναφέρει στα λατινικά ''Λαμβάνουσι το μύρον και έρχονται εις το μνημείο. Ανέστη αληθώς ο Κύριος. Μη φοβείσθε''.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Κύκκου εκτιμά ότι το Δισκοπότηρο μάλλον προσφέρθηκε ως δώρο από κάποιον Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου στη νεοσύστατη τότε Λατινική Αρχιεπισκοπή του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα