Σοβαρό πρόβλημα με τα τροχαία - Τι γίνεται με τους ελέγχους

Τρομάζουν οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, με όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο να ανέρχονται σε 21 για τους τελευταίους 5 μήνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας Χάρης Ευριπίδου ανέφερε ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία, αλλά και τους χρήστες του οδικού δικτύου, ως οδηγοί, πεζοί και επιβάτες.

«Ως Αστυνομία δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού και ούτε θα έχουμε έναν αστυνομικό για κάθε οδηγό. Έχουμε τους σχεδιασμούς μας κι αν χρειαστεί κάποια αναπροσαρμογή, γίνεται», είπε.

Όπως είπε, το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού είναι γνωστό, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της Αστυνομίας είναι οργανωμένο, με τους ελέγχους να γίνονται στοχευμένα.

Στην ερώτηση αν οι έλεγχοι για κατανάλωση αλκοόλ είναι επαρκείς, απάντησε ότι όλο το προσωπικό που διαθέτει η Αστυνομία είναι «έξω στο δρόμο», κυρίως τα Σαββατοκύριακα, προσθέτοντας ότι διαχρονικά οι έλεγχοι αυξάνονται.

«Αυτό που βλέπουμε, δυστυχώς, είναι ότι όσους περισσότερους ελέγχους κάνουμε, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ανθρώπινο παράγοντα, λέγοντας ότι αν ο καθένας μας κάνει όσα πρέπει, το πρόβλημα θα μειωθεί.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο κόπο χρειάζεται για κάποιον να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας του σε όλα τα καθίσματα ή το προστατευτικό κράνος ή να εφαρμόζει τους απλούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί», ώστε το πρόβλημα να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, με τον καθένα να πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στην παρατήρηση ότι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι μοτοσικλετιστές, με τους αριθμούς να δείχνουν αρκετά μικρές ηλικίες ανάμεσα στα θύματα, ο κος Ευριπίδου απάντησε ότι, όπως φαίνεται από τα στατιστικά, τρία στα δέκα θύματα της ασφάλτου είναι μοτοσικλετιστές, ενώ το 80% είναι άντρες κάτω των 25 ετών.

«Εκεί χρειάζεται και η συμβολή των γονιών. Θα πρέπει να μην προτρέπουμε τα παιδιά, είτε να πάρουν μηχανή ή αυτοκίνητο χωρίς να έχουν άδεια και βοήθεια», σημείωσε, λέγοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γονείς αποτάθηκαν στην Τροχαία ζητώντας βοήθεια, αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Keywords