Σαββίδης: Γάμος με το πιστόλι στον κρόταφο στον Συνεργατισμό

Ως «γάμο με το πιστόλι στον κρόταφο» χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη επένδυση της Ελληνικής Τράπεζας στο «καλό κομμάτι» του Συνεργατισμού ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA, ο κος Σαββίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τράπεζες

οι οποίες έχουν αρκετά υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τις εποπτικές Αρχές να θεωρούν «βολική» τη συγχώνευσή τους.

«Με το να φύγουν τα ΜΕΔ εκτός συστήματος, πέφτει το ποσοστό και των δύο. Πιστεύω ότι αυτή, ως κίνηση είναι σωστή. Ποιοι θα χάσουν; Θα χάσουν οι μέτοχοι. Ήδη οι μέτοχοι της Ελληνικής έχουν χάσει το 60% των χρημάτων που έχουν βάλει και καλούνται να περισώσουν ό,τι μπορούν βάζοντας περισσότερα κεφάλαια. Τα ταμεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ως τρόπο σκέψης να βάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και να επωφεληθούν από τις καταθέσεις και το χαμηλό επιτόκιο που επιτρέπει το τραπεζικό σύστημα. Εκεί είναι το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχτεί, διότι ο Συνεργατισμός έχει πάρα πολλές καταθέσεις και λίγα εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε.

Όσον αφορά στη διαδικασία της τιτλοποίησης δανείων από τις τράπεζες, εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένας τρόπος με τον οποίο η τράπεζα μπορεί να πωλήσει τα δάνεια σε τρίτους, σε μια τιμή που θα καθορίσει η αγορά και να εισρεύσει στα ταμεία της ρευστό.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο δανειολήπτης επηρεάζεται από αυτή τη διαδικασία, ο κος Σαββίδης ανέφερε ότι θα επηρεαστεί μόνο όταν ο νέος ιδιοκτήτης του δανείου ζητήσει όπως όλες οι τραπεζικές συναλλαγές πραγματοποιούνται εφεξής με τον ίδιο.

«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό όπου η τράπεζα που πωλεί το δάνειο αναλαμβάνει και την είσπραξη των δόσεων. Αυτός είναι και ο τρόπος που μια τράπεζα μπορεί να επεκταθεί και να προσφέρει νέο δανεισμό», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι ο τρόπος με τον οποίο κάθε κεντρική τράπεζα βλέπει το δάνειο είναι διαφορετικός.

Στην παρατήρηση ότι η τιτλοποίηση δίνει τη δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να πωλήσει πακέτα δανείων σε άλλους οργανισμούς, ο κος Σαββίδης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται κυρίως τα εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα μη εξυπηρετούμενα.

«Αυτό γίνεται επειδή υπάρχουν ορισμένα λογιστικά ρίσκα που παίρνει η τράπεζα, τα οποία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του δανείου», είπε, προσθέτοντας ότι η τιμή στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία είναι εκείνη που «συμφωνείται στο παζάρι», καθώς ο νέος οργανισμός δεν αγοράζει το δάνειο, αλλά το συμβόλαιο, με τους όρους να εξακολουθούν να ισχύουν.

Όπως τόνισε, είναι μια ξεκάθαρα επιχειρηματική πράξη.

Στην παρατήρηση ότι για μια τράπεζα δεν είναι εύκολο να εκποιήσει πολλά ακίνητα, διότι στη συνέχεια δεν θα μπορέσει να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά, ο κος Σαββίδης απάντησε θετικά.

Πάντως, ο ίδιος είναι υπέρ της άποψης ότι η τράπεζα, μαζί με τον δανειολήπτη, θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα