Σοβαρά ερωτηματικά από την έξαρση της εγκληματικότητας στην Κύπρο

Αυξητική τάση στα σοβαρά εγκλήματα, αλλά και τη νεανική παραβατικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο.

Φόνοι, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί και βανδαλισμοί δεσπόζουν στην επικαιρότητα. Αναμενόμενα επικρατεί αναβρασμός στην κοινωνία με τους πολίτες να εκφράζουν σε ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, τον προβληματισμό και την ανησυχία τους.

Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση της εγκληματικότητας και της νεανικής παραβατικότητας

που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Δολοφονίες με ποικίλα κίνητρα που σόκαραν την κοινή γνώμη, άγριοι ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα νεαρών και βανδαλισμοί, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Αρκετές φορές πρωταγωνιστές των περιστατικών είναι ανήλικοι και νεαρά πρόσωπα.

Σε δηλώσεις του ο Χρίστος Ανδρέου, Εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας αναφέρει  πως, «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε και διερευνούμε σοβαρές υποθέσεις, που γίνονται είτε από ανήλικους, είτε από άλλα πρόσωπα».

Ταυτόχρονα ο Ανδρέας Ποταμάρης, πρώην αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ότι «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κυπριακό, είναι παγκόσμιο. Πρέπει να γίνει κάτι γιατί ώσπου πάμε, πάμε που το κακό στο χειρότερο».

Η κοινωνία διερωτάται για την έκταση που έχει λάβει η διάχυση της βίας

Πολίτες εξέφρασαν στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ, τον έντονο προβληματισμό τους, για τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως «Έχει πολύ μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, διότι δεν έχουμε τα εργαλεία να τη σταματήσουμε».

Ενώ, άλλος πολίτης ανέφερε «Είναι ένα πάρα πολλά ανησυχητικό πράγμα για τον τόπο μας. Τζαμέ που ήταν ούλα ήσυχα, η εγκληματικότητα έχει βγει στα ύψη».
 
Τις πταίει; Οι αρμόδιοι ψάχνουν να βρουν το λάθος, ωστόσο, οι ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα μόνο πρόσωπο ή σε ένα σύνολο. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Ανδρεά Καπαρδή «Τα φυτώρια που τους παράγου συνεχίζουν. Τα φυτώρια είναι τρία, είναι το τι συμβαίνει στο σπίτι, στο σχολείο και στις παρέες. Τα ναρκωτικά είναι γενιουσιουργός αιτία».
 
Ενώ από την άλλη ο ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης, δήλωσε «Γινόμαστε μάρτυρες διαχρονικά και σοβαρών εγκλημάτων και πραγματικά δεν αλλάζει κάτι. Δεν υπάρχουν προγράμματα, ούτως ώστε τα άτομα να είναι σε θέση, να υπάρχει και πρόληψη».

Οι κυβερνώντες πρέπει να είναι προμηθείς και όχι επιμηθείς.

Το καμπανάκι της εγκληματικότητας, έχει χτυπήσει κόκκινο και η πολιτεία οφείλει να εγκύψει στο πρόβλημα για κοπεί από τη ρίζα του.

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης: Αναχώρησε από τα κατεχόμενα ο Έρντογαν
 

Keywords
Τυχαία Θέματα