Σουδάν: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα δεινά των ολοένα και περισσότερων εκτοπισμένων

Την ώρα που σφοδρές μάχες στο Νταρφούρ ωθούν εκ νέου τους Σουδανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να απαλύνει «τα δεινά» των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί τους έξι τελευταίους μήνες στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Έξι μήνες και έξι εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, αυτό σημαίνει ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον μήνα κατά μέσο όρο, πρόκειται για φρικτά

δεινά», τόνισε ο Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ περιφερειακός διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αρμόδιος για το Σουδάν.

Ο πόλεμος που μαίνεται μεταξύ των τακτικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχαμάντ Νταγκλό έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 9.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος, ενώ έχουν αναγκάσει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ένας τεράστιος αριθμός σε μικρό χρονικό διάστημα, «πληθυσμοί πολύ περήφανοι που αναγκάζονται να ζητιανεύουν», «ζωές που έχουν ανατραπεί εντελώς», σχολίασε ο Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, καταγγέλλοντας ότι η έλλειψη προσοχής σε αυτή την κατάσταση «δεν είναι φυσιολογική».

Την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται καθώς οι ΔΤΥ προελαύνουν και τώρα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Νιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην καρδιά του Νταρφούρ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε χθες Πέμπτη την ανησυχία της για τις πληροφορίες περί «επικείμενης και ευρείας επίθεσης» των Σουδανών παραστρατιωτικών στην αλ Φάσερ, πρωτεύουσα του Βόρειου Σουδάν.

«Εξαιρετικά άθλιες συνθήκες»

Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι του Νταρφούρ ωθούνται προς νότο, προς το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

«Πριν από μερικές ημέρες 1.500 άνθρωποι την ημέρα» έφταναν στο Νότιο Σουδάν, ενώ «τώρα φτάνουν 2.000 με 3.000 την ημέρα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, δείχνοντας την ανάρτηση που έκανε χθες στην πλατφόρμα Χ από τη μεθόριο η συνάδελφός του Ντομινίκ Ιζαμπέλ Χάιντ.

«Έγινα μάρτυρας δραματικών σκηνών στα σύνορα με το Σουδάν. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο έφτασαν μέσα σε τρεις ημέρες», έγραψε στο Χ η υπεύθυνη εξωτερικών σχέσεων της UNHCR.

Πρώτος στόχος η κατάπαυση των εχθροπραξιών, υπογράμμισε ο Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, ο οποίος δήλωσε ότι «ελπίζω σε ένα θαύμα: οι διαπραγματεύσεις στη Τζέντα να καταφέρουν να σταματήσουν τις μάχες».

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών ξεκίνησαν εκ νέου στα τέλη Οκτωβρίου στη Σαουδική Αραβία, αν και οι προηγούμενες απόπειρες μεσολάβησης κατάληξαν μόνο σε σύντομες εκεχειρίες, που παραβιάστηκαν.

Εν αναμονή «πρέπει να απαλύνουμε τα δεινά των προσφύγων, προσφέροντας σε αυτούς τους ανθρώπους, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται, πόρους», κάλεσε ο αξιωματούχος.

Το ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο επανεκτιμήθηκε τον Αύγουστο, ζητούσε περίπου 1 δισεκ. δολάρια, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,8 εκατ. πρόσφυγες ως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 38%, την ώρα που «οι ανάγκες αυξάνονται», σημείωσε ο Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ. Εξάλλου «η πλειονότητα των προσφύγων πηγαίνει στις πιο φτωχές περιοχές του Νότιου Σουδάν και του νότιου Τσαντ».

Εκεί οι τοπικές κοινότητες δεν μπορούν να απορροφήσουν τους νέους πληθυσμούς και η UNHCR έχει αποφασίσει να δημιουργήσει νέους καταυλισμούς. Στο Τσαντ οι 400.000 νέοι πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν στους 400.000 που ήδη είχαν καταφύγει στη χώρα το 2003 στη διάρκεια του φρικτού πολέμου στο Νταρφούρ.

«Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε», αλλά «υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε νέους καταυλισμούς διότι οι άνθρωποι βρίσκονται στη μεθόριο σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας.

Ωστόσο ο Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ δεν ξεχνά και τις τοπικές κοινότητες.

«Θέλουμε ανάπτυξη», δήλωσε. «Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά τα μέρη διότι, αν προσφέρουμε στήριξη μόνο στους πρόσφυγες, αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις και οι εντάσεις μπορεί να μεταφραστούν σε βία».

Διαβάστε επίσης: Kρίσιμο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ - Φόβοι γενίκευσης της σύγκρουσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα