Σουδάν: Χρήση βαρέων όπλων στο ελ Φάσερ, 13 νεκροί από επίθεση στην Γκεζίρα

Η Κλεμεντίν Ενκουέτα- Σαλάμι συντονίστρια για το Σουδάν του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έκανε λόγο για πυρά «από βαρέα όπλα» στην ελ Φάσερ, που απειλούν τους περίπου 800.000 αμάχους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ.

«Η χρήση βαρέων όπλων και οι επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο και τα περίχωρα τις ελ Φάσερ» έχουν προκαλέσει «πολλά θύματα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

«Τραυματισμένοι άμαχοι μεταφέρθηκαν εκτάκτως στο νοσοκομείο

της ελ Φάσερ», διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «άμαχοι που προσπαθούσαν να φύγουν παγιδεύτηκαν σε σφοδρές μάχες».

Η βία αυτή «απειλεί τη ζωή περισσότερων από 800.000 ανθρώπων» που βρίσκονται στην πόλη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «πολύ ανήσυχος αναφορικά με τον πόλεμο που συνεχίζεται στο Σουδάν», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση».

«Χρειάζεται εκεχειρία αμέσως και διεθνείς, συντονισμένες προσπάθειες υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας που θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε στο Χ.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σε χωριό της πολιτείας Γκεζίρα (ή Τζαζίρα) στο κεντρικό Σουδάν.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πολιτεία Γκεζίρα τον Δεκέμβριο του 2023 αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Ουάντ Μέντανι.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν κι αυτές του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, άλλοτε υπαρχηγού του και επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Εδώ και ένα χρόνο μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του πρώην αναπληρωτή του που έγινε αντίπαλός του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουδάν, Χρήση, Φάσερ 13, Γκεζίρα,soudan, chrisi, faser 13, gkezira