Ελλάδα: Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο για τις τουρκικές παραβιάσεις

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, απηύθυνε από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα η οποία έστησε για ακόμη μια φορά σκηνικό έντασης, απειλώντας Αθήνα και Λευκωσία.

Σε 110 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χθες 35 τουρκικά αεροσκάφη χθες σε Βορειοανατολικό Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και έξι εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε 35 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και μαζικές υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω και τις Οινούσες και το Καστελόριζο απ’ όπου προηγουμένων είχε αναχωρήσει με ελικόπτερο ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις, θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής υπό τον Έλληνα αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Επισημαίνεται ότι το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων σημειώθηκε μετά την χθεσινή πρωινή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι «θα υπερασπιστούν τη γαλάζια πατρίδα τους και δεν θα υποχωρήσουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απ' τα δικαιώματα του λαού τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live