Σκληρές συνομιλίες περιμένουν το Γερμανό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Σκληρές συνομιλίες περιμένουν σήμερα και αύριο το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα.

Σήμερα στις 18.00 το απόγευμα συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο αναμένεται να συναντήσει τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και οι δύο πλευρές γνωρίσουν ότι οι σχέσεις των δύο χώρων δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους, αν και η επίσκεψη Μάας έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 28-29 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Βέβαια, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα

γερμανικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος της επίσκεψης Μάας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Το τελευταίο διάστημα, Άγκυρα και Βερολίνο συμφώνησαν ως πρώτο βήμα πάντως να μην γίνονται αναφορές σε ‘ναζιστές’ και οι διαφορές τους να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Το ‘αγκάθι’ για τη Γερμανία ωστόσο είναι η μη απελευθέρωση 7 πολιτών της, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές στο πλαίσιο της υπόθεσης για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ο Χάικο Μάας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ 2013-2018 αναμένεται να θέσει τις ανησυχίες του στην Άγκυρα για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ελευθρία έκφρασης.

Όσον αφορά στην οικονομία, η Άγκυρα ευελπιστεί να πετύχει μία οικονομική στήριξη. Ήδη στη Γερμανία συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, αν και η κυβέρνηση λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οικονομικοί κύκλοι στη Γερμανία θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται στις λάθος οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή οικονομική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Άγκυρα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μέρκελ και Ερντογάν. Η καγκελάριος αναζητεί πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία, έπειτα μάλιστα από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ και το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από την συριακή αυτή πόλη προς την Τουρκία και στη συνέχεια την Ευρώπη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα