Σκληρά βασανιστήρια Αφγανών στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας

Αφγανοί που φεύγουν από τους Ταλιμπάν απάγονται και βασανίζονται από συμμορίες καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Στη συνέχεια, οι συμμορίες στέλνουν βίντεο με την κακοποίηση στις οικογένειες των μεταναστών που κρατούνται όμηροι, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Δεσμευμένοι μαζί στην κορυφή ενός βουνού με λουκέτα στο λαιμό τους, μια ομάδα Αφγανών μεταναστών εκλιπαρεί για την απελευθέρωσή τους.

"Όποιος δει αυτό το

βίντεο, με απήγαγαν χθες, ζητούν 4.000 δολάρια για τον καθένα μας. Μας χτυπούσαν μέρα και νύχτα ασταμάτητα", λέει ένας άνδρας, με ματωμένα χείλη, με το πρόσωπό του σκονισμένο στη σκόνη. .

Ένα άλλο βίντεο δείχνει μια ομάδα ανδρών εντελώς γυμνοί, να σέρνονται στο χιόνι καθώς κάποιος τους μαστιγώνει από πίσω.

«Έχω οικογένεια, μην μου το κάνεις αυτό, έχω γυναίκα και παιδιά, ελέησον, σε παρακαλώ», φωνάζει ο ένας άντρας στον άλλον, λίγο πριν κινηματογραφηθεί να κακοποιείται σεξουαλικά υπό την απειλή μαχαιριού από μια από τις συμμορίες.

Αυτά τα ανησυχητικά βίντεο είναι στοιχεία μιας αυξανόμενης εγκληματικής επιχείρησης, κατά την οποία συμμορίες στο Ιράν απάγουν κυρίως Αφγανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η μεταναστευτική οδός από το Αφγανιστάν στο Ιράν, στη συνέχεια μέσω των συνόρων προς την Τουρκία και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες

Όμως η διαδρομή είναι πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι συμμορίες είδαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πραγματοποιούν το ταξίδι.

Συχνά, σε συνεργασία με τους λαθρέμπορους, απάγουν ανθρώπους στην ιρανική πλευρά των συνόρων, εκβιάζοντας για χρήματα από ευάλωτες ομάδες που συχνά έχουν ήδη πληρώσει μεγάλα ποσά για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση.

Η Τουρκία άρχισε να χτίζει το τείχος το 2017 για να εμποδίσει τους μετανάστες να περνούν στη χώρα, αλλά εξακολουθούν να έρχονται.

Η Amina, μια ακτιβίστρια και αρκετοί άλλοι μας είπαν ότι έπεσαν στα χέρια βίαιων συμμοριών από την ιρανική πλευρά αφού οι τουρκικές αρχές τους απώθησαν πίσω από τα σύνορα τη νύχτα, ισχυρισμοί που έχουν επίσης τεκμηριωθεί από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα .

Ο Mahmut Kagan, ένας Τούρκος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί αιτούντες άσυλο, επιμένει ότι αυτή η πρακτική, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, βοηθά τις συμμορίες να εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

Οι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν στο αίτημα του BBC για σχολιασμό σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ενόψει παρόμοιων κατηγοριών από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση αρνήθηκε τις απωθήσεις, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε δραστηριότητες για την αποτροπή της παράνομης εισόδου στην Τουρκία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκληρά, Αφγανών, Ιράν#45Τουρκίας,sklira, afganon, iran#45tourkias