Σκηνές «αποκάλυψης» στη Γάζα -Φόβοι κλιμάκωσης (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Νέες διαμαρτυρίες εναντίον του Ισραήλ αναμένονται σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη, μια μέρα αφ’ ότου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 58 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες στις διαμαρτυρίες στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, καθώς στη Γάζα θα τελεστούν και οι κηδείες

όσων σκοτώθηκαν χθες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους κατοίκους σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη να διεξαγάγουν σήμερα γενική απεργία, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μέρα, 15 Μαΐου, σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Nakba ή Καταστροφή, όταν χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους εξαιτίας της ίδρυσης του Ισραήλ το 1948. Οπότε, υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης και νέες αιματοχυσίες.


Το σχόλιο Γκουτέρες

Σήμερα συγκαλείται εκτάκτως, στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου, και έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την έκρυθμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ εμπόδισαν εχθές την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα επεισόδια. Την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στη Γάζα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών.

I am profoundly alarmed and concerned by the sharp escalation of violence and the number of Palestinians killed and injured in the Gaza protests. It is imperative that everyone shows the utmost restraint to avoid further loss of life.

— António Guterres (@antonioguterres) May 15, 2018

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ε.Ε., από την πλευρά της, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ισραήλ: Θα προστατεύσουμε τα σύνορα

Το Ισραήλ δήλωσε ότι χθες περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι είχαν συμμετάσχει σε «βίαιες ταραχές» σε 13 τοποθεσίες κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες και εμπρηστικές συσκευές, ενώ ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε δακρυγόνα και ελεύθεροι σκοπευτές έριξαν αληθινά πυρά. Η χθεσινή μέρα ήταν η πιο θανατηφόρα στη Γάζα από τον πόλεμο του 2014.

#Hamas calls for Israel's destruction, and its terrorists seek to break into Israel from #Gaza in order to carry out attacks against Israelis.

We don't want to imagine what would happen were they to succeed. pic.twitter.com/ABOmmgmnZs

Israel Foreign Min. (@IsraelMFA) May 14, 2018

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου υπερασπίστηκε τον στρατό του, λέγοντας: «Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς δηλώνει την πρόθεσή της να καταστρέψει το Ισραήλ και να στείλει χιλιάδες για να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποφασιστικά, για να προστατέψουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας».

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, ότι "ηγείται μιας τρομοκρατικής επιχείρησης" και υποκινεί τους διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν σε πολυάριθμες θέσεις κατά μήκος του συνοριακού φράκτη.

Hamas is coercing Gazans to risk their lives.
Read more here: https://t.co/m4rPW57EA9 pic.twitter.com/o5R9L9irDq

— IDF (@IDFSpokesperson) May 14, 2018

Αντίδραση ΗΠΑ

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Raj Shah κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς ότι έκαναν μια "φοβερή και ατυχή προσπάθεια προπαγάνδας" μετά τις δολοφονίες Παλαιστινίων διαδηλωτών από ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση του Προέδρου Τραμπ ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να αμυνθεί. «Η ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους, βρίσκεται ακριβώς στη Χαμάς», δήλωσε ο Shah.

Ερντογάν: «Είναι γενοκτονία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις του στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ «είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Δακρυγόνα και ισραηλινά drone

Σύμφωνα με το αραβικό Al Jazzera, ένα ισραηλινό drone με δακρυγόνα στόχευσε ομάδα δημοσιογράφων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός πληρώματος της τηλεόρασης Al Jazeera. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Abdel-Hamid έχει σταλεί στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα δακρυγόνα. Ταυτόχρονα, ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει τη βίαιη καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι πράξεις τους ήταν "απαράδεκτες και απάνθρωπες".

Η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και οι θάνατοι δεκάδων παλαιστίνιων διαδηλωτών τη Δευτέρα απομακρύνουν ακόμη πιο πολύ το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρήνη με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, σημείωσαν αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα