Σκεπτικισμός στη Λευκωσία μετά το τετ α τετ Ερντογάν Ακιντζί

Με προβληματισμό παρακολουθεί η Κυβέρνηση τις διαβουλευτικές διεργασίες στην τουρκική πλευρά, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό το Σεπτέμβριο, στον απόηχο της συνάντησης του Τ/κ ηγέτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν την τακτική, που θα ακολουθήσει η τ/κ πλευρά στις κρίσιμες συναντήσεις, που επίκεινται στη διαπραγμάτευση, εμμένοντας στις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε χθες σε συνέντευξη στο CNN Turk τη θέση του για σύγκληση

διεθνούς διάσκεψης το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για να συζητηθούν το εδαφικό, οι εγγυήσεις και το θέμα της ασφάλειας, εφόσον υπάρχει θετική εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών.

Υποστήριξε, ταυτόχρονα, ότι δεν θα πρέπει να κατατεθούν ούτε ποσοστά, ούτε ονόματα περιοχών, ούτε χάρτες στις εφτά προγραμματισμένες για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Στόχος, τόνισε, είναι να εξευρεθεί λύση εντός του 2016.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται, πλέον, για τη συνάντηση της Τρίτης, εκτιμώντας ότι, σ’ ένα πρώτο επίπεδο, τουλάχιστον, θα υπάρξει άνοιγμα των τουρκικών χαρτιών.

Τα κόμματα καταγγέλλουν τον Τ/κ ηγέτη για πλήρη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα και χαρακτηρίζουν εντελώς παραπλανητική την εικόνα του καλού κλίματος, που καλλιεργείται για τις συνομιλίες.

Το Κυπριακό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα στις 29 και 30 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα