Σιζόπουλος: Εξισορρόπηση στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο

Φλερτάρει με την ιδέα της εξισορρόπησης στρατιωτικής παρουσίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ξετύλιξε τη λογική του αυτή, καθώς και το τι ακριβώς προτείνει.

"Αν παραμείνουμε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον γεωστρατηγικό

ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας, τότε μόνο υποταγή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα", αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κατέθεσε και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία Κοτζιά, πρόταση για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και η Τουρκία και η Βρετανία.

"Η Βρετανία έχει τις Βάσεις της στην Κύπρο και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, και ελέγχει και τη γύρω περιοχή. Η Τουρκία κατέχει παράνομα τεράστιο κομμάτι του νησιού, ενώ διατηρεί 35-40 χιλιάδες κατοχικό στρατό", επισημαίνει, για να συνεχίσει αντιπαραβάλλοντας ότι η Ελλάδα -που έχει να εγγυηθεί το 82% του πληθυσμού του νησιού- έχει την πιο αδύναμη παρουσία από τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις.

Σε μια ανάλυση των γεωστρατηγικών δεδομένων στην περιοχή, ο κ. Σιζόπουλος στάθηκε στην αποδυνάμωση της Ελλάδας τόσο σε σχέση με τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, είπε ότι παλαιότερα, η Ελλάδα, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, είχε την ευθύνη του επιτηρητή στην περιοχή Βαλκανίων και Αιγαίου, ενώ η Τουρκία στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ρόλος αυτός εκμηδενίστηκε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

"Η Μέση Ανατολή είναι ο πιο ασταθής γεωστρατηγικός χώρος σε ολόκληρο τον κόσμο, με συνεχείς ανακατατάξεις. Αν συνεχίσουμε να παραμένουμε σε μια μειονεκτική φάση σε σχέση με τα όσα γεωστρατηγικά αλλάζουν γύρω μας, τότε δεν θα μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα καλύτερο από την υποταγή", επισημαίνει.

Μόνη η Κύπρος, μπορεί να πετύχει περιορισμένα πράγματα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αν η Κύπρος πορευθεί μόνη της, είναι περιορισμένα τα πράγματα που μπορεί να πετύχει σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, να κάνουμε συμμαχίες. "Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι μαζί, να διεκδικήσουν και να πάρουν αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και να χαράξουν κοινή γραμμή στα εθνικά ζητήματα".

Επεσήμανε ότι η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο θα πρέπει να αναβαθμιστεί τόσο ουσιαστικά όσο και αριθμητικά και να είναι εμφανής. Θα έπρεπε, επίσης, μέχρι τώρα, να είχαμε επιτύχει τόσο ναυτική όσο και αεροπορική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα