Σίσι στην Αφρικανική Ένωση: Δημιουργία αφρικανικής αντιτρομοκρατικής δύναμης

Ξεκίνησε σήμερα η 33η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Στην ατζέντα βρίσκονται οι πιεστικές κρίσεις και υποθέσεις που αφορούν την ήπειρο, όπως μεταδίδει η «Asharq Al-Awsat», την οποία επικαλείται το «SigmaLive». 

Του κύριο θέμα είναι η «Σίγαση των όπλων» ("silencing the guns") στη Λιβύη. Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki άνοιξε τη σύνοδο με πρόσκληση για την επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν το Σουδάν

από τον κατάλογο της τρομοκρατίας. 

Ο Φάκι υπογράμμισε την οικονομική δυναμική της Αφρικής και τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας των συνθηκών για την ανάπτυξη της ηπείρου.

Η Αφρική μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της με τη βοήθεια των εταίρων, δήλωσε, τονίζοντας ότι η ήπειρος έχει «τρομερή» ανάγκη για ελευθερία.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Στρατηγός Abdul Fattah al-Sisi, προήδρευσε της εναρκτήριας συνεδρίας, κατά την οποία η προεδρία θα παραδοθεί στη Νότιο Αφρική. 

Όσον αφορά τις περιφερειακές υποθέσεις, ο Φάκι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τράμπ δεν βοηθά στην επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. 

Σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Αφρικής με την Κίνα για το ξέσπασμα του νέου κορωναϊού που έχει στοιχεία τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους.

Ο Σίσι, από την πλευρά του, εξέφρασε την ετοιμότητα της Αιγύπτου να φιλοξενήσει μια αφρικανική σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη δημιουργία μιας κοινής αφρικανικής αντιτρομοκρατικής δύναμης.

Παρουσίασε, πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Καΐρου, τα επιτεύγματά της αιγυπτιακής προεδρίας της «AU 2019», προσθέτοντας πως «η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι ο κύριος υποστηρικτής της ενίσχυσης της κοινής αφρικανικής εργασίας».

«Ο δρόμος για την εδραίωση της Αφρικής που θέλουμε είναι ακόμα μακρύς», τόνισε ο Αιγύπτος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σοβαρής προσπάθειας για την επίτευξη αυτού του στόχου, σημειώνοντας επίσης ότι οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός απειλούν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες. 

Keywords
Τυχαία Θέματα