Σιούλτς: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια θλιβερή κατάσταση”

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια θλιβερή κατάσταση”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Euronews o Μάρτιν Σιούλτς.

Όσο η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, δημοψηφίσματα και εκλογές, τα δεδομένα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα για την Ευρώπη, συνέχισε.

Αν αφήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πάμε πίσω σε λογικές εθνών-κρατών σε θέμα οικονομίας, τότε θα παίζουμε με το μέλλον μας, το μέλλον της νέας γενιάς, είπε με νόημα.

Καταστροφικό το Brexit για Βρετανία αλλά και για ΕΕ

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο

Brexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό και για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ανάγκη τη Βρετανία, σημείωσε.

«Είναι μια χώρα μέσα στις G7. Είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα ΒΕΤΟ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον ευρωπαϊκό χώρο. Φυσικά και θέλουμε να παραμείνει στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να παραχωρήσει επιπρόσθετα πράγματα στη Βρετανία για να παραμείνει δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως σημείωσε, ο λαός της Αγγλίας έχει μπροστά του τώρα ένα συμφωνημένο πακέτο πάνω στο οποίο θα πρέπει να πει ένα ναι ή ένα όχι.

Το μόνο που μπορεί η ΕΕ να κάνει σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σιούλτς είναι κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να πείσουν το Βρετανικό λαό να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα και να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Όσο αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα ελάφρυνση χρέους και ότι για πρώτη φορά έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρέπει να σταματήσουμε να ζητούμε θυσίες από τον ελληνικό λαό, τόνισε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζητούμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Ελευθεροποίηση βίζας για Τούρκους μόνο αν ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες, όπως εμείς σεβόμαστε την Τουρκία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Ερντογάν θα θέλει να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η συνεργασία αυτή όμως, όπως πολύ ξεκάθαρα το έθεσε στην τοποθέτηση του, θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμό. Η Τουρκία δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα και αυτό περιμένουμε, είπε κλείνοντας.

«Αν συνεχίσει να υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει καμιά αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε καν τη ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα