Σήμερα η ιστορική συνάντηση Τραμπ- Πούτιν στο Ελσίνκι

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στραμμένα τα βλέμματα.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις, η φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, τα πυρηνικά όπλα, η κατάσταση στη Συρία και το θέμα της Ουκρανίας, είναι μερικά από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών.

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος, θα ξεκινήσει με τους δύο ηγέτες να έχουν μια ιδιωτική συζήτηση, παρουσία μόνο των διερμηνέων.

Οι

διαπραγματεύσεις έπειτα θα διευρυνθούν και θα περιλαμβάνουν μέλη και των δύο αντιπροσωπειών ενώ θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, θα έχει εξάλλου και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη «σημαντική μείωση» -κατά τα λεγόμενα του- των πυρηνικών όπλων σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Ντόλαντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βρετανία -την περασμένη Παρασκευή- ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

Την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ξεπαγώματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανοικοδόμηση των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε το Κρεμλίνο.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στη Φινλανδία, ενόψει της συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ - Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι δύο ηγέτες.

Οι Αρχές της χώρας επανάφεραν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την ΕΕ, με σκοπό να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας.

Λόγω της διάσκεψης κορυφής, όλες οι πτήσεις εκτός από τις εμπορικές, πάνω από το κέντρο του Ελσίνκι έχουν διακοπεί.

Χιλιάδες διαδηλωτές – ωστόσο- πλημμύρισαν χθες βράδυ τους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας.

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική του Αμερικανού Προέδρου στο μεταναστευτικό καθώς και την αντίθεση τους στην πολιτική του Ρώσου Προέδρου στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα