Σήμερα η η νέα απόφαση του Δικαστηρίου Χάγης για τον πόλεμο Ισραήλ στη Γάζα

Το διεθνές δικαστήριο αναμένεται σήμερα να εκδώσει νέα απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Εν μέσω εικασιών ότι το ICJ θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της επίθεσης του Ισραήλ, ένα δεύτερο ανώτατο παγκόσμιο δικαστήριο –το διεθνές ποινικό δικαστήριο– εντόπισε τους τρεις δικαστές που θα ακούσουν αίτημα για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και

της υπεράσπισής της υπουργός, Yoav Gallant.

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το ICJ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη και είναι επίσης γνωστό ως παγκόσμιο δικαστήριο, να διατάξει τη διακοπή της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και συγκεκριμένα στη Ράφα, λέγοντας ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού .

Οι αποφάσεις του ICJ στο παρελθόν αγνοήθηκαν, καθώς το ανώτατο νομικό όργανο του ΟΗΕ δεν έχει τρόπο να επιβάλει τις αποφάσεις του, αλλά έχουν διεθνή βαρύτητα. Μια απόφαση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε ενισχύσει την πολιτική του απομόνωση μετά από μια σειρά αποτυχιών αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ  επιμένει ότι θα αψηφήσει οποιαδήποτε εντολή να σταματήσει ο πόλεμος.

«Καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος, ο Avi Hyman.

Οι τελευταίες νομικές κινήσεις έρχονται καθώς τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στρατεύματα είχαν «παραβεί τους κανονισμούς» όταν σκότωσαν ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ και τραυμάτισαν ένα δεύτερο την περασμένη εβδομάδα στη Γάζα, όταν ένα επισημασμένο όχημα του ΟΗΕ βομβαρδίστηκε και χτυπήθηκε με drone. - έριξε χειροβομβίδα.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε αυξανόμενα προβλήματα στη διεθνή σκηνή τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, αφού η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, εξέφρασε την ανησυχία του για την απομόνωση του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα