Σήμερα η έκθεση της Κομισιόν για την βίζα σε Τούρκους

Σήμερα κατατίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για Τούρκους υπηκόους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, πέρα από την κατάργηση της βίζας, την έγκριση ή μη της παράτασης κατά 6 μήνες των έκτακτων συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από ορισμένα

κράτη-μέλη στο εσωτερικό της ζώνης του Σένγκεν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αλλά εναπόκειται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν ομόφωνα αν η διαδικασία θα προχωρήσει προς υλοποίηση, με τις διαρροές να αναφέρουν ότι, παρά τα ανωτέρω, η Κομισιόν θα προτάξει τις σαφείς επιφυλάξεις της, αφού η Άγκυρα δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία ανακοίνωσε την κατάργηση της βίζας και για κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει Τούρκος αξιωματούχος, η κίνηση αυτή δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί μετά τη μελέτη της απόφασης της Άγκυρας και τη δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα