Σήμερα η διμερής συνάντηση Αναστασιάδη - Αλ Σίσι στο Κάιρο

Με νέα διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα, που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, της Ενέργειας και της Οικονομίας, θα ολοκληρωθεί σήμερα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Κάιρο

προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής ΚύπρουΕλλάδαςΑιγύπτου, ενώ η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αργότερα εντός της ημέρας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτα επιτυχείς, οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν ότι η συνεργασία είναι δείγμα καλής γειτονίας στην Μεσόγειο και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους σε όλους τους τομείς.
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εργασθούν για την υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας.
Με κινητήριο δύναμη την ενέργεια οι τρεις χώρες συμφώνησαν ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου, στέλνοντας το μήνυμα πως οι υδρογονάνθρακες δεν πρέπει να αποτελέσουν σημείο σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στις Αρχές του διεθνούς δικαίου και στη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου κρίνεται κατάλληλο.

Παράλληλα, την άποψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να δράσει ως καταλύτης για συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο με προοπτική συνεργασίας με την Ε.Ε εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το Κυπριακό με τους τρεις ηγέτες, για πρώτη φορά, να υιοθετούν στην κοινή διακήρυξη λεκτικό για το θέμα των εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Κάιρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι σε διμερές επίπεδο Κύπρου – Αιγύπτου οι διαπραγματεύσεις για ενεργειακή συνεργασία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται πως μέχρι το τέλος του 2016 να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις.
Το επόμενο ραντεβού για τους ηγέτες των τριών χωρών ορίστηκε για το 2017 στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα