Σημείο τριβής η κρατική χορηγία στο ν/σ για τα κόμματα

Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόμματα, με σημείο τριβής το θέμα της κρατικής χορηγίας, σύμφωνα με δηλώσεις που ακολούθησαν την κεκλεισμένων θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών ασχολήθηκε κυρίως με τον περί κομμάτων νόμο, όπου μετά από μία προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων των μελών της Επιτροπής, φαίνεται ότι υπάρχει μια κοινή βάση, πάνω στα πλείστα ζητήματα με πολύ λίγες ή ελάχιστες εναπομείνασες διαφοροποιήσεις.

«Η απόφαση

μας είναι να γραφτεί το τελικό κείμενο επί του οποίου θα υπάρξει τελική τοποθέτηση των κομμάτων μεθεπόμενη Πέμπτη, η δε συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου. Η νομοθεσία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια μιας παρουσίας όλων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κάθοδο της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η Greco θα έρθει για την τέταρτη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

«Η ημερομηνία στην οποία θα καταλήξει στην έκθεση της η Greco γι` αυτά τα ζητήματα τα οποία εντόπισε στην τρίτη αξιολόγηση που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Άρα, στόχος είναι να περάσουμε μια νομοθεσία η οποία και με την εκτίμηση των εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας που ασχολούνται με θέματα Greco είναι μέσα στα πλαίσια των εισηγήσεων της Επιτροπής Greco”, δήλωσε.

Πρόκειται, συνέχισε, για μια νομοθεσία που έστω και αν υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, το σημαντικό της στοιχείο είναι μια κοινή βάση και μια κοινή πολιτική απόφαση των κομμάτων να στείλουν ένα μήνυμα διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας αναφορικά με τη χρηματοδότηση τους, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη σε όλες τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι ο προωθούμενος νόμος θα εκσυγχρονίζει 100% τη νομοθεσία, η οποία θα περιέχει τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα δίνει πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων με απόλυτο έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι μένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα. Διευκρίνισε ότι εφόσον το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, το 22% της οριζόντιας χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να σταματήσει και το 100% της κρατικής χορηγίας να κατανέμεται αναλογικά.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ πρότεινε μείωση του 22% της οριζόντιας χορηγίας στο 15% και αύξηση της αναλογικής σε 85% και δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να τη συζητήσει ώστε να υπάρξει κατάληξη στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία να αντικατοπτρίζει την απλή αναλογική και να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν εξετάσει σε επίπεδο Επιτροπής Θεσμών της Βουλής το νόμο για τα πολιτικά κόμματα, για την χρηματοδότηση και για πτυχές λειτουργίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς το κράτος και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ και άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες εντόπισαν κάποιες αδυναμίες λειτουργικές στο νομοσχέδιο, πρότειναν λύσεις και δεσμεύτηκαν ότι στις 29 Οκτωβρίου θα έχουν μία τελευταία συνεδρία για τοποθέτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα δουν τα κείμενα των νομοθετημάτων και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

«Και εμείς ως ΑΚΕΛ θα είμαστε έτοιμοι για τοποθέτηση, ούτως ώστε στις 5 Νοεμβρίου να ψηφίσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Επιφέρει εκσυγχρονισμό σε πάρα πολλές πτυχές του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, βελτιώνει διαδικασίες που αφορούν την διαφάνεια, την αποτροπή της διαπλοκής και την ορθότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος . Γι` αυτό μέσα από τις ρυθμίσεις που γίνονται και με κάποιες ενδεχόμενες τροπολογίες που πιθανόν να προκύψουν στην πορεία, θεωρούμε κατά πάσα πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα να είναι κατά πολύ καλύτερο από το νόμο που είναι σε εφαρμογή σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη διαφωνία των Οικολόγων, όσον αφορά τις αλλαγές που προωθούνται στην Επιτροπή Θεσμών στο νομοσχέδιο για τα κόμματα σε σχέση με τη χορηγία. Είπε ότι λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές, προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του προεκλογικού αγώνα με μείωση της χρηματοδότησης .

Ανέφερε ότι αυτό που γίνεται από τα μεγάλα κόμματα, είναι κτύπημα κάτω από την μέση.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως “φαίνεται ότι έχουν στερέψει οι χρηματοδοτήσεις των μεγάλων κομμάτων από ύποπτες πηγές, όπως τη Focus και επιδιώκουν να κλέψουν το ψωμί από τα μικρά κόμματα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα