Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση στόχων της Ατζέντας 2030

Η Κύπρος «πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και ειδικότερα στον Στόχο 4 που αφορά στην «Ποιοτική Εκπαίδευση» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, προσφωνώντας την ολομέλεια της 39ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO στο Παρίσι.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας

τόνισε ότι «η Κύπρος είναι αφοσιωμένη στο κοινό όραμα που έχει ως επίκεντρο τη διασφάλιση δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης για όλους».

Πρόσθεσε ότι «η εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για τη δημιουργία ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσφυγική κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που οδήγησε αναπόφευκτα και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «προς αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, λήφθηκαν μέτρα για ενσωμάτωση των μαθητών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «στο ίδιο πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε πρόσφατα αναβαθμισμένη εκπαιδευτική πολιτική που σχετίζεται με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, η οποία στοχεύει στην χωρίς προβλήματα ένταξη όλων των μαθητών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα».

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε την πρόοδο της Κύπρου στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειοφόρο Ανάπτυξη και έκανε ειδική αναφορά στην Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με θέμα το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εφαρμογή της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο υιοθετήθηκε από δεκατέσσερις χώρες και πέντε Διεθνείς Οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.

Για τον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Καδής, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κύπρου, κατά την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που αφορούν στα πολιτιστικά αγαθά.

«Η Σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό νομικό όργανο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε ο Υπουργός Παιδείας, καλώντας τα κράτη μέλη να την υπογράψουν.

Αναφέρθηκε, επίσης, «στο πρόγραμμα της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ξεχωριστό και επιτυχημένο, όπως είναι η ανάδειξη του αλληλοσεβασμού και της πολυπολιτισμικότητας, αξίες που πρεσβεύει και η ίδια η UNESCO».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας, «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και του οράματος της UNESCO «σημειώνοντας ότι «η εκπαίδευση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο υλοποίησης αυτών των στόχων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα