Σημαντική ανακάλυψη για τον τρόπο διαβίωσης πριν από μισό εκατ. χρόνια (vid)

Πολλά λέγονται, ακούγονται αλλά και γράφονται για τις συνθήκες διαβίωσης των πρωτόγονων ανθρώπων.

Μύθοι, ιστορίες και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την ανθρώπινη εξέλιξη, διεγείρουν τη φαντασία των επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούν να φωτίσουν ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ανθρωπογένεσης.

  Τον τρόπο διαβίωσης του ανθρώπου πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια- καταμαρτυρούν τα ευρήματα μελέτης των καθηγητών Αντώνη Μπαρτζιώκα και του Juan Luis Arsuaga.

  Αμφότεροι, αφού μελέτησαν απολιθωμένα, ανθρώπινα οστά, τα οποία εντοπίστηκαν σε σπήλαια της Ισπανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως

το προγονικό είδος, των Νεάντερταλ, έπεφταν σε χειμερία νάρκη σε περιόδους παγετώνων και πείνας.

Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής και Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο του Πανεπιστημίου Θράκης, Αντώνη Μπαρτζιώκας, πρόκειται για «μια σπουδαία ένδειξη είναι από την ιστολογία των οστών που δείχνει ότι ένα στρώμα ήταν κενό. Εν ζωή βέβαια θα είχε πληρωθεί από κολλαγόνο και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχουν και τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη»

  Η έρευνα διαφωτίζει την φυσιολογία του αρχέγονου ανθρώπινου μεταβολισμού, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι εν λόγω ανθρώπινες υπάρξεις υπέφεραν -εξαιτίας της χειμέριας νάρκης- από διάφορες παθήσεις που σχετίζονταν με την νεφρική νόσο.

   Διαπιστώθηκε επίσης και η παρουσία εφηβείας που αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε ένα εξαφανισμένο ανθρώπινο είδος.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «αρρώστιες που προήλθαν από την χειμερία νάρκη εξολόθρευαν τα άτομα που ήταν στην εφηβεία. Διότι όταν ένα άτομα είναι σε εφηβεία έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Εξαιτίας αυτού, είχαμε μια κατανομή θνησιμότητας στους σκελετούς που ήταν η ίδια με αυτή που προκύπτει από χειμερία νάρκη. Άτομα δηλ. πεθαίνανε μέσα στην σπηλιά λόγω της χειμέριας νάρκης».

  Τα ευρήματα της μελέτης μονοπωλούν , από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον της Επιστήμης, της Ιατρικής, της Ανατομίας και της γεωλογίας.

Επίσης, είτε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουμε τη φυσιολογία ενός είδους ανθρώπου που έχει εξαφανιστεί σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή βοηθάει στην Κρυοβιολογία και στην κρυοιατρική που είναι η διατήρηση των οργανισμών σε ψύξη».

   Οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει η επιστήμη από τα ανθρώπινα οστά είναι πολλές, ενδιαφέρουσες και βαρύνουσας σημασίας για την ανθρωπότητα.

   Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε προ ημερών και σε υψηλού κύρους γαλλικό επιστημονικό περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

Λοράν Φαμπιούς: Καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής όπως την πανδημία

Keywords
Τυχαία Θέματα