Σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα από τη ΔΕΑ

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ 11 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ανακοινώσεις αναμένεται να προβεί σήμερα ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος, σχετικά με τις εκσκαφές που γίνονται στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών στον κατεχόμενο Τράχωνα. Έχουν ήδη εντοπιστεί τα οστά 11 ατόμων, βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών ευρημάτων των αρχαιολόγων», δήλωσε ο κ. Νέστορος. Ανέφερε όμως, παράλληλα, ότι υπολείπεται ακόμη αρκετή δουλειά και ο δρόμος είναι μακρύς. Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται

να επιβεβαιώνεται ότι στον εν λόγω χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται οι εκσκαφές έχουν ταφεί περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν μεταφερθεί στον κατεχόμενο Τράχωνα με φορτηγό, το 1974.

«Με την ολοκλήρωση των εκσκαφών και εκταφών στο συγκεκριμένο σημείο, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν στο δεύτερο σημείο», ανέφερε ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος της ΔΕΑ. Ο κ. Νέστορος δήλωσε, επίσης, πως όταν ολοκληρωθεί η εκταφή όλων των οστών, θα γίνουν επεκτάσεις στον εν λόγω χώρο, και ακολούθως θα προχωρήσουν στο δεύτερο σημείο εκταφών.

Όσον αφορά στις επόμενες περιοχές που πρόκειται να γίνουν εκσκαφές, ο κύριος Νέστορος ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες για ύπαρξη ομαδικών τάφων. «Υπάρχουν προκαταρκτικά κάποιοι χώροι, αλλά αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο κύριος Νέστορος. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 457 αγνοούμενοι από τους 1508 Ελληνοκύπριους αγνοουμένους. Εκατόν δέκα υποθέσεις βρίσκονται στη διαδικασία ανθρωπολογικών και άλλων γενετικών αναλύσεων, ενώ περίπου άλλοι 900 Ελληνοκύπριοι αναζητούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα