Σημαντικές ανακατατάξεις στη Βουλή των Κοινοτήτων

Σημαντικές ανακατατάξεις στη σύνθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, με θεωρητικά μεγαλύτερους χαμένους τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, προκαλεί ο ευρύτερος ανασχεδιασμός των εκλογικών περιφερειών στη Βρετανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Οι προτεινόμενες αλλαγές που δόθηκαν στη δημοσιότητα προβλέπουν τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των περιφερειών από 650 σε 600 από τις επόμενες γενικές εκλογές (προγραμματισμένες για το

2020).

Η μείωση των περιφερειών θα γίνει με αλλαγή των ορίων τους. Με βάση τις προτάσεις και τα αποτελέσματα των περσινών εκλογών, το Εργατικό Κόμμα θα έχανε 25 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων θα αυξανόταν κατά 12 βουλευτές, στους 40, αν και το κόμμα θα έχανε περίπου δέκα έδρες.

Οι προτάσεις τίθενται πλέον σε δημόσια και πολιτική διαβούλευση και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το τελικό σχέδιο αναθεώρησης των εκλογικών περιφερειών το 2018.

Αλλαγές ορίων επιφυλάσσονται μεταξύ άλλων για τις έδρες του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και του διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος Όουεν Σμιθ, του τέως Υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, του πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ, καθώς επίσης και αρκετών νυν και πρώην υπουργών.

Ορισμένοι από αυτούς θα κληθούν είτε να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα του κόμματός τους έναντι άλλων βουλευτών από περιφέρειες με τις οποίες θα υπάρξει συγχώνευση είτε να αναζητήσουν νέα περιφέρεια ως πολιτικό τους ορμητήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα