Σημαντικά δεδομένα για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα

Στο πλαίσιο του 6ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα προϊόντα ατμίσματος και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού από επιστήμονες της ΒΑΤ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου στην προσπάθεια μείωσης της βλάβης, σε σύγκριση με παραδοσιακά μέσα καπνίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα νέα

δεδομένα μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα προϊόντα ατμίσματος, από τη Linsey Haswell, μέλος της Eπιστημονικής Oμάδας της ΒΑΤ και ειδικό Κλινικών Μελετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Internal and Emergency Medicine”, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ατμιστές που χρησιμοποίησαν αποκλειστικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο Vuse, είχαν σημαντικά χαμηλότερους βιοδείκτες έκθεσης σε επιλεγμένες τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου. Τα δεδομένα έδειξαν, επίσης, διαφορές μεταξύ των ατμιστών του Vuse και των καπνιστών σε όλους τους βιοδείκτες πιθανής βλάβης που μετρήθηκαν. Με βάση τις μετρήσεις βιοδεικτών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε τρεις βιοδείκτες πιθανής βλάβης που συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών πιθανής βλάβης γενικής φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, ευνοϊκές διαφορές σε ένα βιοδείκτη πιθανής βλάβης που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και διαφορές σε βιοδείκτη πιθανής βλάβης που σχετίζεται με την υγεία των πνευμόνων.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 213 πολίτες, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη ατμίσματος αυτού του είδους, ηλικίας μεταξύ 19-55 ετών, που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες που συμπεριελάμβαναν εν ενεργεία καπνιστές (που κάπνιζαν για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν), ατμιστές Vuse (καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο για τουλάχιστον έξι μήνες), πρώην καπνιστές (που είχαν κόψει το κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες), αλλά και πολίτες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι ατμιστές και οι πρώην καπνιστές εξετάστηκαν, επίσης, για τον βιοδείκτη CEVal, για να διασφαλιστεί ότι δεν είχαν καπνίσει παραδοσιακά τσιγάρα τους προηγούμενους έξι μήνες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου στην Αθήνα, οι ειδικοί της Επιστημονικής Ομάδας της BAT παρουσίασαν και σημαντικές άλλες μελέτες, όπως για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού. Ειδικότερα, ο David Smart, επιστήμονας με ειδίκευση στην Προκλινική Αξιολόγηση, παρουσίασε συγκριτική τοξικολογική αξιολόγηση μεταξύ των τσιγάρων και προϊόντων σε Νέες Κατηγορίες και τη συσχέτιση τους αναφορικά με τη δυνητική μείωση της βλάβης. Επιπροσθέτως, η Lauren Edward, ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τη χρήση θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Ακόμη, ο Michael McEwan, καθώς και η Mandara Shetty, παρουσίασαν μελέτες για τα εναλλακτικά στο κάπνισμα προϊόντα αναφορικά με τις μεταβολές στους βιοδείκτες έκθεσης και πιθανής βλάβης που παρατηρούνται στους καταναλωτές των προϊόντων αυτών σε σύγκριση με καπνιστές, αλλά και σχετικά με τα πρότυπα χρήσης και συμπεριφοράς των καταναλωτών που χρησιμοποιούν Νέες Κατηγορίες προϊόντων.

Στην Κύπρο, η BAT συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πλάνο με άξονα την υψηλή τεχνολογία που φέρνουν στην κυπριακή αγορά τα προϊόντα Νέων Κατηγοριών. Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, ενισχύοντας την απασχόληση με σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και στηρίζοντας το δίκτυο των λιανοπωλητών και διανομέων της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει συμβάλλει με 500 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια έσοδα, στηρίζοντας σημαντικά την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, στηρίζει περίπου 5.000 εργαζόμενους μέσω των συνεργασιών στο δίκτυο λιανοπωλητών και διανομέων.

O Όμιλος, με πάνω από 1.500 ειδικούς στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, έχει αναπτύξει ένα συνδυασμό προϊόντων στις Νέες Κατηγορίες με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, που υποστηρίζεται με σημαντικά δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα