«Σημαδούρα το Αναντολού - Εύκολος στόχος μολις περάσει τα Δαρδανέλια» (VID)

Νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, που πρόσφατα είχε αποκαλυφθεί πως είχε συναντηθεί με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας και μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV απάντησε σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας αν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας  επεκταθούν στα 12 μίλια από την Κρήτη:  «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται».

Όπως εξήγησε κάτι τέτοιο θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. «Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Ο κ. Καλίν ισχυρίστηκε πως μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας»

O Ναύαρχος Γιάννης Εγκολφόπουλος μιλώντας στο OPEN για τα ελληνοτουρκικά σχολίασε τις δηλώσεις Καλίν δίνοντας μια άλλη διάσταση. «Και ο κ. Καλίν, και ο κ. Ακάρ και ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “casus belli” , κι το έκαναν γιατί αυτό τους έχει δημιουργήσει προβλήματα στο εξωτερικό. Φοβούνται μέχρι τις εκλογές τις τουρκικές μην κάνουμε κάτι εμείς, οπότε τι θα κάνουν; Θα εφαρμόσουν το casus belli;»

Επίσης χαρακτήρισε «μπαούλο» και «σημαδούρα» το Αναντολού και δυσκίνητο για τις θάλασσές που προορίζεται.

Είχε σχεδιαστεί να παίρνει τα F-35 αλλά αυτά τα έχασαν, σημείωσε. «Τους είναι πλέον άχρηστο, σε μερικά χρόνια θα κοιτάξουν να το πουλήσουν» εκτίμησε. ‘Δεν θα προλάβει να βγει από τα Δαρδανέλια, είναι εύκολος στόχος» πρόσθεσε.

Πηγή: Army.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα