Σιακαλλής για έκρηξη: Τα 3 φαινόμενα,το ενδεχόμενο κι άλλων υλικών και Μαρί

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Ανώτερος Αστυνόμος και πρώην πυροτεχνουργός της Δύναμης, Αντώνης Σιακαλλής. Ο κ.Σιακαλλής εισαγωγικά εξήξησε τα τρία φαινόμενα που κατά την δική του εκτίμηση δημιουργήθηκαν στην φονική έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτού.

Την στιγμή της εκρήξεως είπε, δημιουργήθηκαν τα εξής τρία φαινόμενα:

- Πρώτη φαίνεται μια εστία καπνού, που πιθανότατα να προέρχεται από πυρκαγιά
- Μετά διαφαίνεται μια λάμψη φωτιάς και ακούγεται η πρώτη έκρηξη
- Στη συνέχεια βλέπουμε το μανιτάρι του άσπρου καπνού που είναι η ολική έκρηξη των υλικών που υπήρχαν στην περιοχή

Από τις πληροφορίες που ακούμε, συνέχισε, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι εκεί υπήρχαν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας. Η νιτρική αμμωνία ως γνωστό είναι βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς αλλά ανάλογα με διεργασία μετατρέπεται και σε εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος μεν, ισχυρή δε, είπε.

Εάν δεχθούμε ότι εκεί υπήρχαν τόσοι τόνοι νιτρικής αμμωνίας η διέγερση που έγινε και η αλλοίωση της ύλης από τον χρόνο που ήταν αποθηκευμένη δημιουργεί αναθυμιάσεις οι οποίες αυξάνονται με τον χρόνο και σε μια στιγμή το θερμό αέριο αυτό αναφλέγεται και προκαλεί έκρηξη.

Το στάδιο των εκρήξεων χωρίς να είμαι εκεί, συνέχισε ο κ. Σιακαλλής, με κάνει να πιστεύω ότι ενδεχομένως να υπήρχαν κι άλλα υλικά εκεί εκτός από την νιτρική αμμωνία. Συνέχισε λέγοντας ότι ο λευκός καπνός είναι η νιτρική αμμωνία, είπε όμως ότι το κόκκινο που διαφάνηκε απ’ ότι άκουσε ήταν τα μεγάλα σιλό με σιτηρά.

«Ως γνωστό αυτά δημιουργούν και αυτά εξάτμιση θερμών αερίων και άρα λόγω του βαθμού θερμότητας που δημιούργησε το ωστικό κύμα της αμμωνίας εξερράγησαν κι αυτά και δημιούργησαν τον καφέ καπνό», συμπλήρωσε. 

Για το θέμα προμήθειας της νιτρικής αμμωνίας και πόσο εύκολο είναι, ο κ. Σιακαλλής είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ φθηνό υλικό, ελεύθερο στο εμπόριο που είναι εύκολη η μετατροπή του σε εκρηκτική ύλη.

Και στην Κύπρο είχαμε πολλές βόμβες μικρές κατασκευασμένες με νιτρική αμμωνία και άλλα υλικά. Με την κατάλληλη ύλη μπορεί να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη, ανέφερε.

Ο κ. Σιακαλλής είπε ότι η περίπτωση αυτή, του Λιβάνου, θύμισε στον ίδιο προσωπικά την δική μας τραγωδία, εννοώντας το Μαρί. «Οι παραλείψεις που έγιναν εκεί στην αποθήκευση για τόσα χρόνια είναι παρόμοιες με τη δική μας ιστορία. Εμείς είχαμε τις πυρίτιδες οι οποίες δεν έχουν μεγάλη διαφορά από την νιτρική αμμωνία στους ήλιους. Εξήγησε ότι η πυρίτιδα είναι μεν πιο ισχυρή αλλά η αλλοίωση επέρχεται στα υλικά με τον ίδιο τρόπο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης σεισμικών δονήσεων από την έκρηξη ο κ. Σιακαλλής είπε ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν οι εκρήξεις είναι υπόγειες.

«Αυτό γίνεται όταν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί εκρηκτική ύλη για σκοπούς λατόμευσης σε βάθος 10 – 20 μέτρων. Εκεί έχουμε στο υπέδαφος σεισμική δόνηση. Αν γίνει επιφανειακή έκρηξη τότε ναι το εκρηκτικό κύμα προκαλεί κάτι σαν σεισμό που θα καταστρέψει στο πέρασμα του τα πάντα», κατέληξε.\

Διαβάστε εδώ: 

LIVE/Έκρηξη στη Βηρυτό: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-Χιλιάδες οι άστεγοι

Ακούστε την παρέμβασή του στο 28.16.

Keywords