ΣΓΥ: Στόχος η διαλειτουργικότητας των εμβολιαστικών πιστοποιητικών

Η Κομισιόν θα ξεκινήσει την προεργασία για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας των εμβολιαστικών πιστοποιητικών μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε σήμερα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (27 Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - ΣΓΥ) είχε μεταξύ άλλων αντικείμενο το συντονισμό της απόκρισης της ΕΕ στην πανδημία και την προετοιμασία της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

της Πέμπτης (21/01).

Σύμφωνα με την προεδρεύουσα Υπουργό της Πορτογαλίας Ana Paula Zacarias, σε ό,τι αφορά την πρόταση για αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιφέρει ταξιδιωτικές διευκολύνσεις “ αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε”.

Η ίδια σημείωσε ότι η προεδρία ελπίζει σε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τεστ αντιγόνου και των αποτελεσμάτων τους. Τόσο η Υπουργός, όσο και ο Αντιπρόεδρος επεσήμαναν την ομόφωνη στάση των 27 πως πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, αναγνώρισε το πόσο εποικοδομητική ήταν η πρώτη αυτή συνεδρίαση του ΣΓΥ επί πορτογαλικής προεδρίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμβολιαστικών πιστοποιητικών στην ΕΕ, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, η Υπουργός τόνισε ότι αφενός “υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που πρέπει να απαντηθούν” και πως “πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το
τι μπορείς να κάνεις με το αποδεικτικό”, διακρίνοντας αυτό το σκέλος από την ανάγκη για διαλειτουργικότητα.

“Πέπει να το αποφασίσουμε τι θα μπορείς να κάνεις με αυτό”, όπως είπε τονίζοντας ότι “υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να απαντηθούν” και σημείωσε ότι “η ελληνική επιστολή είναι σημαντικό στοιχεία για να κινητοποιήσει τη συζήτηση”.


Απαντώντας στην ίδια ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι “είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για το πιστοποιητικό” και εξήγησε ότι βασικός σκοπός της πρότασης είναι “να μαζέψουμε δεδομένα για ιατρικούς λόγους, για να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και για την αποτίμηση της εμβολιαστική διαδικασίας”.

Όπως είπε η προτεραιότητα είναι να μαζευτούν ηλεκτρονικά τα δεδομένα, με σεβασμό στους κανόνες και ΕΜΑ και ECDC να επωφεληθούν από αυτά.

“Αργότερα θα δούμε τι θα γίνει”, τόνισε. Ξεκαθάρισε δε ότι “για Προεδρία και Κομισιόν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός”, εξηγώντας ότι “κάποιοι δε μπορούν ή δε θέλουν να εμβολιαστούν και διευκρίνισε ότι “δεν πρέπει να δημιουργηθούν διακρίσεις ή εμπόδια” σε αυτούς.

Όπως περιέγραψε o ίδιος και η Υπουργός, στο μέλλον θα μπορούσε να  εξεταστεί αν και κατά πόσο στο μέλλον θα μπορεί να ένα τέτοιο πιστοποιητικό να υποκαταστήσει το αρνητικό τεστ PCR.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΓΥ, Στόχος,sgy, stochos