Σφοδρή αντιπαράθεση Αναστασιάδη-Κυπριανού

Οσμή από μπαρούτι κυκλώνει το πολιτικό σκηνικό.

Νίκος Αναστασιάδης και Άντρος Κυπριανού ήχησαν τύμπανα πολέμου και έριξαν τις πρώτες αναγνωριστικές βολές, σ' επίπεδο κυπριακού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, από το βήμα της επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας - Κερύνειας του κόμματος, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βάλει ξεκάθαρα πλώρη για τις προεδρικές.

«Για ακόμα μια φορά η παράταξη φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ξανά την Κύπρο στο βωμό

των επιδιώξεων της. Το έκαναν το 1993, το επανέλαβαν το 1998 και το 2013, το ξανακάνουν και σήμερα. Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται να μην κατανοούν ότι αυτή η φορά ίσως να είναι και η μοιραία. Υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής, ή και κατάρρευσης της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «καλά κάνει ο κ. Κυπριανού να επανεξετάσει τη στάση του. Μέχρι σήμερα δεν άκουσα τα όσα λέγονται τώρα. Το ΑΚΕΛ, παρά τη θετική στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον κ. Ακκιντζί, τελευταία, λόγω των προεδρικών εκλογών έχει αρχίσει να παίρνει θέσεις που πραγματικά διερωτώμαι πόσο εκφράζουν τον κόσμο του ΑΚΕΛ».

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του επιχειρούν να καταλογίσουν στο κόμμα του πιέσεις για περαιτέρω υποχωρήσεις για να δικαιολογήσουν τη μετάλλαξή τους.

«Αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ό,τι έχουμε να πούμε αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού, το λέμε με θάρρος, παρρησία και διαφάνεια στο λαό. Στα διαδικαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην διακοπούν οι συνομιλίες και μαζί τους να χαθεί και η ελπίδα για την επανένωση του τόπου», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ΠτΔ διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν, να μου υποβάλλουν ότι θα πρέπει να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα τέσσερα κεφάλαια και να παραγνωρίζω το θέμα της ασφάλειας, είναι δυνατόν να μου υποβάλλουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση όπου να ικανοποιούνται στα πάντα οι Τουρκοκύπριοι με το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα δοκιμαστεί, χωρίς να έχουμε τι να δώσουμε στο θέμα των εγγυήσεων, διότι θα υπάρξει τάχα διεθνής πίεση επί της Τουρκίας; Είναι δυνατόν να υιοθετούνται οι τουρκικές θέσεις και να παραγνωρίζεται η αδιαλλαξία που παρουσιάζεται, οι σκοπιμότητες που υπαγορεύουν την υποβολή ανάλογων προτάσεων;».

Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει τα σωστά, κατά την έκφρασή του βήματα, πρόσθετοντας ότι τότε θα φανεί εάν το ΑΚΕΛ εννοεί αυτά που λέγει.

«Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει να ξεπουλιέται η ελπίδα του στο βωμό των εκλογών. Κουράστηκε να παρακολουθεί πολιτικάντηδες. Θέλει να δει πολιτικούς που να μπορούν να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το όραμα της ειρήνης. Θέλει να δει βούληση και ειλικρίνεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Όπως, επίσης, κουράστηκε ο κόσμος από τα «δεσμεύομαι» που ναυάγησαν νωρίς. Πλέον γελά με τα συνθήματα που τον φλόμωσε τότε ο κ. Αναστασιάδης», είπε.
Με θλίβει, απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν αυτοί που ασχολούνται με τις προεδρικές εκλογές προσπαθούν να το αποδώσουν σε άλλους.

«Και αντί να δουν ποιος είναι εκείνος, ο οποίος για 44 χρόνια - μέσα από τις προτάσεις που υποβάλλει, μέσα από τις αρνήσεις ή και τις υπαναχωρήσεις σε όσα συμφωνούνται, ευθύνεται για το αδιέξοδο - προσπαθούν να δουν πώς μπορούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα λέω: θα συνεχίσω να πολιτεύομαι όπως πολιτεύομαι, χάρη του καλού του κυπριακού λαού, προστατεύοντας πάντοτε τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζω τις όποιες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε.

Αυτή την ώρα, κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το εσωτερικό μέτωπο θα έπρεπε μονιασμένο να αντιμετωπίσει τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς που τεχνηέντως προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα