«Σφίγγει τα ζωνάρια» η Κεντρική Τράπεζα στις εταιρείες «κέλυφος»

Η Κεντρική Τράπεζα θέτει από σήμερα σε εφαρμογή την αναθεωρημένη της οδηγία για τις εταιρείες «κέλυφος», την οποία απέστειλε στις Τράπεζες.

Η εγκύκλιος της 14ης Ιουνίου είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματίες του κλάδου και σε κλείσιμο λογαριασμών από τις τράπεζες, οι οποίες είχαν κληθεί να τις διαβιβάσουν όλα τα στοιχεία για

τις εταιρείες «κέλυφος» πελάτες τους.

Η τελική μορφή του ορισμού στην νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας είναι διαφοροποιημένη από την αρχική και έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς θεωρείται οικονομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στις αλλαγές, η οδηγία διατηρεί την αυστηρότητά της και εισάγει πέντε κριτήρια, που αφήνουν περιθώρια στις τράπεζες να μην κλείσουν τους λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα:

1) Εταιρείες, που έχουν δημιουργηθεί για να έχουν στην κυριότητά τους μετοχές ή κεφάλαιο σε άλλες εταιρείες που διεξάγουν νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις οποίες μπορεί να εντοπιστεί ο τελικός δικαιούχος.

2) Εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, πλοία, αεροσκάφη, επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, χρέος και χρηματοπιστωτικά εργαλεία.

3) Εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να συμβάλουν σε επιχειρηματικές συγχωνεύσεις και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

4) Εταιρείες που λειτουργούν ως διαχειριστές χρηματοδότησης για Ομίλους εταιρειών ή διαχειρίζονται τις δραστηριότητες ενός Ομίλου.

5) Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση για την οποία υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η εταιρεία:

- Ασχολείται με νομότυπες δραστηριότητες.

- Είναι εμφανής ο τελικός δικαιούχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να διατηρούν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.

Το σχέδιο Εστία

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν στο σχέδιο Εστία όλες οι τράπεζες εκτός από τις Ancoria και RCB, οι οποίες δεν έχουν δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι να εμπίπτουν στα κριτήρια του Σχεδίου.

Απ' εκεί και πέρα αναμένεται ότι:

- Μέχρι την Δευτέρα θα αποσταλεί στις τράπεζες το μνημόνιο συναντίληψης, που πρέπει να υπογράψουν για να συμμετέχουν στο Σχέδιο.

- Θα πρέπει να το υπογράψουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να "σφραγίσουν" την συμμετοχή τους στο Σχέδιο.

- Το Εστία θα εξαγγελθεί επισήμως την 1η Δεκεμβρίου.

- Θα δοθεί προθεσμία 3 μηνών για να υποβληθούν οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες.

Πάντως οι τράπεζες σε σύντομο χρόνο θα πρέπει να τρέξουν πολλά και κυρίως να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των στοιχείων των δανειοληπτών.

Πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει αποστείλει επιστολές σε πέντε χιλιάδες δανειολήπτες για να τους ενημερώσει για το Σχέδιο αναφέρουν ότι:

-«Έγιναν δωρεάν εκτιμήσεις για το 50% των ακινήτων δανειοληπτών που μπορούν να αιτηθούν το Σχέδιο».

- «Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει και δεύτερη εκτίμηση από μόνος του».

- «Η Τράπεζα έχει δεσμεύσει για την ομάδα του Εστία 140 άτομα του προσωπικού».

Σύντομα θα υπάρχουν στοιχεία και για τον επηρεασμό του αριθμού των δικαιούχων μετά τις αλλαγές στις πρόνοιες του Εστία.

Keywords
Τυχαία Θέματα