Σφαγή για την ΤΑ: «Ανεπιθύμητοι οι Οικολόγοι»-«Οι λόγοι του ΠτΔ δεν ισχύουν»

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν οι Δήμαρχοι Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς και ο Κοινοτάρχης Κάθηκα, οι οποίοι παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την αναπομπή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος της Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου κ. Λάμπρου ανέφερε αρχικά ότι πάντα ζητούσαν συνένωση με τις όμορες περιοχές και μέρος αυτό είναι οι κοινότητες του Ακάμα. «Ο λόγος που το λέγαμε αυτό ήταν επειδή μεγάλο μέρος Δήμου Πέγειας βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακάμα».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί ανέπεμψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος – Τι προτείνει

Ο Δήμος της Πέγειας εκτός από την

τουριστική περιοχή, ένα μεγάλο μέρος του περίπου 60% είναι σε ζώνες προστασίας ή σε γεωργικές ζώνες ή σε δάσος.

Επεσήμανε ότι ο Δήμος Πέγειας είναι μέλος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα με μεγάλη έκταση και η κύρια είσοδος βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Δήμου Πέγειας. «Εμείς νομίζαμε ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθούσαμε τις κοινότητες του Ακάμα οι οποίες βρίσκονται σε μαρασμό».

Σημείωσε ότι ο Δήμος είναι στελεχωμένος και θα βοηθούσαν τις κοινότητες να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που έχουν. Παράλληλα ανέφερε ότι στην αναπομπή  υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες καθώς δεν αφαιρούνται μόνο οι κοινότητες του Ακάμα αλλά θα συνενωθούν με άλλες κοινότητες.

Ακόμη ανέφερε ότι ο Δήμος Πέγειας θέλει να συνεργαστεί με τις κοινότητες. «Ο Δήμος της Πέγειας δεν ήταν πρόταση μόνο των Οικολόγων και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα», είπε.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε ως εκτίμηση ότι δεν θα περάσει η αναπομπή του Προέδρου. «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τις κοινότητες και να τις βοηθήσουμε στην ανάπτυξη τους».

Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Κάθηκα ανέφερε ότι είναι μέλος της Ένωσης Κοινοτήτων. «Οι κοινότητες του Ακάμα αποτελούσαμε το 8ο σύμπλεγμα των κοινοτήτων της Πάφου και με μια τροπολογία που έθεσε η κυρία των Οικολόγων προσπάθησε να μας μοιράσει».

Ανέφερε ότι οι κοινότητες του Ακάμα δεν βρίσκονται σε μαρασμό. «Δεν ζητήσαμε καμία βοήθεια από κανέναν». Τόνισε ότι ο Πρόεδρος σωστά ανέφερε ότι αδικούνται οι κοινότητες του Ακάμα.

Επεσήμανε ότι ο Κάθηκας είναι τουριστικός προορισμός με οκτώ εστιατόρια καφετέριες. «Τόσα εστιατόρια δεν έχει ο Δήμος Πέγειας», ανέφερε.

Σημείωσε ότι σκοπιμότητα θα αποτελούσε η συνένωση του Κάθηκα με το Δήμο Πέγειας. «Αυτή η είναι η σκοπιμότητα της κυρίας των Οικολόγων».

Τόνισε ότι έδωσαν γνωμάτευση στην οποίαν αναφέρεται ότι δεν ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Αν δεν περάσει η αναπομπή του Προέδρου, θα κουνηθούμε νομικά», είπε.

Ο κ. Μενέλαος Τούρβας ανέφερε ότι οι Οικολόγοι είναι ανεπιθύμητοι από τις κοινότητες του Ακάμα. «Αν θέλουν οι Οικολόγοι να πάνε στο Πάρκο πρέπει να περάσουν από τις κοινότητες του Ακάμα και οι δρόμοι δεν είναι δημόσιοι, αλλά αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες». Συμπλήρωσε ότι θα τους απαγορεύσουν να περάσουν από εκεί.

Ακόμη ανέφερε ότι το συμφέρον των κοινοτήτων το ξέρουν οι κάτοικοι και όχι ο Δήμος Πέγειας και ούτε οι Οικολόγοι. «Δεν γίνεται χωρίς να αποφασίσουν οι κάτοικοι, να αρπάξουν την κοινότητα και να τη διαλύσουν», είπε.

Διαβάστε επίσης: Ο Πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέφερε ότι πήραν την απόφαση αν μπορεί ο νέος Δήμος να συμπεριλάβει όλες τις κοινότητες του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς. «Ένας μεγάλος Δήμος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και το μικρό Δήμο της Πόλης Χρυσοχούς, όπως και τις 20 κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή».

Σημείωσε ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο. «Οι λόγοι που επικαλέστηκε δεν ισχύουν και όλοι έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά».

Συμπλήρωσε ότι «οι κοινοτάρχες διαμαρτύρονται για τους δικούς τους λόγους. Όλα τα δημοτικά σχολεία στις κοινότητες έχουν κλείσει». Διευκρίνισε ότι με τους Δήμους θα πετύχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Τέλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θα κάνει δεύτερες σκέψεις και δεν θα πάει στο Ανώτατο.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα