Σεβασμός στον ψηφοφόρο

Είναι υποτιμητικό, ενοχλητικό και εκνευριστικό τις περισσότερες φορές πως αντιμετωπίζονται οι ψηφοφόροι από υποψηφίους και τα επιτελεία τους και, πρόσφατα, από δημοσιογράφους.

Είναι υποτιμητικό, γιατί ενώ μας δίνεται η ευκαιρία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ως ψηφοφόροι) να διαβάσουμε άρθρα και συνεντεύξεις, να παρακολουθήσουμε τηλεμαχίες και γενικά όσα αφορούν την προεκλογική περίοδο και τον τόπο, εντούτοις: Αντί να συζητιούνται θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τόσα άλλα που μας απασχολούν,

μας υποχρεώνουν να παρακολουθούμε συζητήσεις χαμηλού, κυριολεκτικά, επιπέδου.

Συζητήσεις για το εάν υποψήφιος ανήκε στον «γουμά της κυβέρνησης», δηλώσεις του τύπου «δεν φεύγω απόψε από εδώ εάν δεν απαντήσει τι εννοούσε λέγοντας για τον ασκό του Αιόλου», αναφορές σε ψεύτικα προφίλ και προσωπικές συζητήσεις (το συγκεκριμένο δεν σχολιάζεται γιατί: Πρώτον, αφορά σε προσωπικά δεδομένα, δεύτερον, πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει το τι ειπώθηκε σε προσωπικές συζητήσεις και, τρίτον, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό το γεγονός ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι ώστε να μπορούν κάποιοι να επωφελούνται και να το χρησιμοποιούν μεταγενέστερα για δικό τους όφελος).

Είναι ενοχλητικό, γιατί μας έχει κουράσει να ακούμε, να βλέπουμε και να διαβάζουμε ανακριβείς τοποθετήσεις που με την  πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνεται πόσο άκυρες ήταν, π.χ. η επιμονή στην έναρξη των τηλεμαχιών μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών από τους υποψηφίους, αυτούς τους ίδιους που τώρα συνομιλούν στο να προχωρήσουν σε ένωση των δυνάμεών τους, από τέσσερις σε μία υποψηφιότητα.

Ανακρίβειες και πρόχειρες δηλώσεις όπως συγκεκριμένη πρόταση υποψηφίου, η οποία θεωρήθηκε από τον ίδιο και το επιτελείο του ως ανατρεπτική

ολοκληρωμένης συνταγματικής αναθεώρησης, που θα στηριζόταν σε τρεις άξονες με πρώτο και σημαντικότερο τον θεσμό του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόταση την οποία ήρθε να αμφισβητήσει την αμέσως επόμενη ο δικηγόρους του κόμματος στο οποίο ανήκουν. 

Είναι εκνευριστικό να παρακολουθείς ανάρμοστες συμπεριφορές από αξιωματούχους χάριν ψηφοθηρίας. Είδαμε και ακούσαμε χαρακτηρισμούς που ήταν το λιγότερο προσβλητικοί. Όπως, «είστε χωρκάτες που πάτε πάντα στην κάλπη», «έσιετε έννοια, γιατί την Δευτέρα εν να τσιακκάρουμε τις κάλπες τζιαι εν να δούμε»… Η αξιοπρέπεια της γράφουσας δεν της επιτρέπει να αναφερθεί περαιτέρω στην συγκεκριμένη «ομιλία» αξιωματούχου.  

Ως εάν ο ψηφοφόρος τους έδωσε το δικαίωμα να ρίξουν την προεκλογική περίοδο σε επίπεδα κάτω του μετρίου, μην πούμε και χειρότερα. Ως εάν ο ψηφοφόρος, που παρακολουθεί, δεν έχει αντίληψη, δεν έχει άποψη, δεν έχει γνώση, δεν έχει επίπεδο, δεν έχει ενδιαφέρον. Ως εάν ο ψηφοφόρος δεν νοιάζεται για τα παιδιά του, για τον τόπο του, για τη ζωή του. 

Ας αντιληφθούν ότι ο ψηφοφόρος και μυαλό διαθέτει, και κρίση και γνώση. Και βρίσκεται σε απόγνωση. Ας αντιληφθούν ότι ο ψηφοφόρος έχει επιλογή αυτή την φορά. Επιλογή που είναι εντελώς αντίθετη στις όσες τακτικές και συμπεριφορές αναφέρονται πιο πάνω.  Ας αντιληφθούν και, επιτέλους, ας σεβαστούν τον ψηφοφόρο. 
 

*Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα