Σέρνει τον χορό της πώλησης δανείων η Τράπεζα Κύπρου

Σε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την πώληση δανείων προχωράει η Τράπεζα Κύπρου.

Πρόκειται, για ένα πολύ μικρό ποσό δανείων, το οποίο δεν αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά στο "κόκκινο" δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας. Η πώληση αφορά δάνεια 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ανήκουν ως επί το πλείστον σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Ήδη, τους έχουν αποσταλεί και οι σχετικές επιστολές κι έχει να αρχίσει να μετρά η περίοδος των 45ημερών, με την οποία οι δανειζόμενοι δικαιούνται να υποβάλουν

πρόταση για εξαγορά, στην ουσία εξόφληση του δανείου τους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη πώληση δανείων στην Κύπρο σε μικρή κυπριακή τράπεζα, η οποία θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά και μέχρι στιγμής διατηρεί ένα υγιέστατο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Βεβαίως, τα δάνεια τα οποία αγοράζει είναι χαρακτηρισμένα ως μη εξυπηρετούμενα. Ωστόσο, πρόκειται για αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα οποία εξυπηρετούνται.

Στόχος της πώλησης δανείων είναι να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να μειωθούν τα "κόκκινα" δάνεια. Ωστόσο, με αυτήν την πώληση γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα δάνεια παραμένουν στο σύστημα. Δηλαδή δεν αφαιρούνται από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα 27 δις. Συν τοις άλλοις, όμως, Χρύσανθε από το νομικό πλαίσιο απουσιάζει ένας σημαντικός πυλώνας, εν τη απουσία του οποίου δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική μείωση των ΜΕΔ.

Ο λόγος περί πακετοποίηση δανείων, η οποία δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Όταν λέμε πακετοποίηση ή αλλιώς τιτλοποίηση δανείων εννοούμε να μπορούν οι τράπεζες να ομαδοποιούν τα δάνεια, να τα εντάσσουν στην ιδιοκτησία μιας εταιρείας που θα δημιουργήσουν και να μπορούν να πωλούν τις μετοχές της. Η πώληση δανείων με αυτόν τον τρόπο περιορίζει στην ουσία τις απώλειες των τραπεζών διότι τα ομαδοποιημένα δάνεια πωλούνται σε πιο ψηλή τιμή.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Βουλή κάλεσε σήμερα εκτάκτως ενώπιον της τον Έφορο Φορολογίας, με την παράκληση να ανασταλεί η ποινική δίωξη 1300 προσώπων με καθυστερημένες φορολογικές οφειλές ενός δισεκατομμυρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βουλή ψήφισε νόμο για καταβολή αυτών των οφειλών με δόσεις, χωρίς όμως να τεθεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, διότι δεν υπήρχε το αναγκαίο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο Έφορος Φορολογίας πάντως έδειξε κατανόηση στο αίτημα κι επισήμανε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει εντός 15 ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα