Σέντρα στο Κόπα Αμέρικα

Το αρχαιότερο τουρνουά εθνών στον κόσμο, το Κόπα Αμέρικα, κάνει το δικό του ξεκίνημα το Σάββατο τα ξημερώματα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην Βραζιλία. Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από 30 χρόνια στη Βραζιλία, η οποία παίρνει τη... σκυτάλη της φιλοξενίας από τις ΗΠΑ, όπου το τουρνουά γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του.   

Σε αυτό το διάστημα των 30 χρόνων από την τελευταία φιλοξενία του τουρνουά στη Βραζιλία, η διοργάνωση εξελίχθηκε και έφθασε σε υψηλά επίπεδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου.

Μερικοί από τους κορυφαίους «αστέρες» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα βρίσκονται και πάλι στην μεγαλύτερη διοργάνωση της Νότιας Αμερικής και θα παίξουν στην 46η «έκδοση» του τουρνουά, μεταξύ 14 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2019.

Εκτός από τις 10 χώρες-μέλη της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), που είναι οι Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινός, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα, στο Copa America προσκλήθηκαν θα λάβουν μέρος και δύο μέλη από την ασιατική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (AFC), οι Ιαπωνία και Κατάρ, που έφτασαν στον τελικό του φετινού Κυπέλλου Ασίας. Οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες, τις Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη.

Από την πρώτη διοργάνωση το 1916 στην Αργεντινή, στο πέρασμα των χρόνων το τουρνουά φιλοξένησαν επίσης Ουρουγουάη, Βραζιλία, Χιλή, Περού, Ισημερινός, Βολιβία, Παραγουάη, Κολομβία και Βενεζουέλα. Πολλές χώρες, περισσότερες από μία φορές.

Το 1916 ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε η Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής. Εκείνη την εποχή η FIFA είχε μόνο 23 χώρες μέλη -τέσσερις από αυτές ήταν από την Αμερική-, αλλά οι ηγέτες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τουρνουά για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής, που ήταν στην κυριαρχία της Ισπανίας. Έτσι και έγινε.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 2 και 17 Ιουλίου του ιδίου έτους, με την συμμετοχή της Αργεντινής (που το φιλοξένησε), της Ουρουγουάης (που κατέκτησε το τρόπαιο), της Βραζιλίας και της Χιλής.

Το Κόπα Αμέρικα θα διεξαχθεί για πέμπτη φορά στη Βραζιλία και σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την πρώτη φιλοξενία του σε βραζιλιάνικο έδαφος, το 1919. Η Βραζιλία φιλοξένησε επίσης το τουρνουά το 1922, το 1949 και το 1989.

Keywords
Τυχαία Θέματα