Σενάρια για δεύτερο σχέδιο «Εστία»

Μια κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η σεναριολογία για δεύτερο σχέδιο «Εστία», τη στιγμή που ακόμη το πρώτο σχέδιο μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία από τις τράπεζες, με τους τραπεζικούς κύκλους να ερμηνεύουν την εν λόγω κίνηση ως αρχιτεκτονική ενός δεύτερου σχεδίου,

το οποίο θα λειτουργήσει ως εναλλακτική για ένα μέρος των δανειοληπτών, που θα απορριφθούν λόγω βιωσιμότητας από το «Εστία».

Πάντως, οι εκτιμήσεις για την απόδοση του σχεδίου «Εστία» δίνουν και παίρνουν και οι υπολογισμοί των τραπεζιτών φέρουν σε κάποιες περιπτώσεις έναν στους τρεις και σε άλλες έναν στους δύο επιλέξιμους δανειολήπτες να μένουν τελικά εκτός Σχεδίου.

Όσον αφορά στα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο σχέδιο, φαίνεται να επανεμφανίστηκε το ιρλανδικό μοντέλο. Σε γενικές γραμμές, προνοεί ότι για εξόφληση του χρέους του, ο δανειολήπτης δίνει τα κλειδιά της κύριας του κατοικίας στην τράπεζα ή σε έναν κρατικό φορέα. Ταυτόχρονα, υπογράφει συμβόλαιο και ενοικιάζει το σπίτι του από τον αγοραστή του. Στη συμφωνία δίδεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη σε κάποια ή κάποιες χρονικές στιγμές να αποκτήσει ξανά το σπίτι του με την πάροδο ορισμένων ετών.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ στη «Σ» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα